U trendu

Malteški lekari pustili da beba umre u majčinom stomaku jer je otac Srbin?

Beba srpsko-rumunskog bračnog para preminula je početkom ovog meseca u bolnici „Mater Dej“ na Malti, a da nije ni ugledala svet, pišu „Večernje novosti.
Taj list prenosi pisanje malteških medija, koji pak navode da je devojčica umrla u majčinom stomaku usled nemara lekara, jer su oni bili zabrinuti oko naplate troškova porođaja, budući da otac nije sa teritorije Evropske unije, te su odugovlačili prijem porodilje.

Zbog ovog strašnog događaja, roditelji bebe, otac Srbin i majka Rumunka, tužili su osoblje bolnice. Kako tvrdi ovaj bračni par, trudnoća je proticala u najboljem mogućem redu, sve dok žena nije došla u bolnicu početkom juna kako bi devojčicu donela na svet, pišu dalje „Novosti“.

„Lekari su više bili zabrinuti za plaćanje bolničkih troškova nego za život naše bebe, koja je umrla. Nedostatak profesionalne razboritosti, marljivosti i brige osoblja bolnice i vlasti, direktno ili indirektno su odgovorni za ovaj ishod“, rekli su roditelji za medije s Malte.

Majka devojčice, kao državljanka Evropske unije, nosilac je evropske kartice zdravstvenog osiguranja, kojom stiče pravo na besplatan medicinski tretman, ili smanjenu naknadu u slučaju hitne pomoći u javnim bolnicama. Uprkos tome, osoblje zdravstvenog centra „Mater Dej“ potrošilo je vreme rešavajući „problem“ kako će otac Srbin platiti troškove porođaja u državnoj bolnici. Zbog tog nemara i odugovlačenja, situacija se iskomplikovala i beba je umrla.

Roditelji bebe tužbu su podneli protiv generalnog direktora zdravstvenih službi, glavnog vladinog medicinskog službenika, premijera, ministra zdravlja, njegovog stalnog sekretara, izvršnog direktora u bolnici „Mater Dej“, direktora službe za negu i glavnog tužioca. Zatraženo je da u roku od 15 dana isplate roditeljima odštetu, uz zadržavanje prava na dalje pravne radnje.

(Sputnjik)

3 komentara
 1. Anonimni

  „da isplate odštetu“. Kad dobiješ pare, znači nije više važno što si ostao bez djeteta ?

  1. Balkan

   Pa valjda je vama jasno da zakoni ne tretiraju pitanje bola i tuge nego samo papirologiju. Ne kaze se da roditelji traze odstetu nego je lepo receno da neko to trazi prema zakonu i propisima odnosno neko ko je u ime roditelja podneo tuzbu. Hajde se malo spustite na zemlju. Ziveli

  2. Anonimni

   a sta ti bi se samo okrenuo i otisao?

Napišite komentar