U trendu

Manco otvorio izložbu o EU: Unija počela kao san nekolicine, sada je nada mnogih

Ambasador Italije u Srbiji Djuzepe Manco otvorio je danas u Beogradu putujuću izložbu arhivskih dokumenata i fotografija pod nazivom „Sve ujedinjenija EU: Nasledje Rimskih ugovora za današnju Evropu“.

Manco je rekao da je Evropska unija „počela kao san nekolicine“, a „sada je nada mnogih“.

Cilj izložbe u Italijanskom institutu za kulturu povodom 60 godina od potpisivanja Rimskih ugovora je da Evropsku uniju približi gradjanima .

On je naveo da će izložba „putovati Srbijom“ i biče postavljena i u Zrenjaninu, Nišu, Novom Sadu, Pirotu i drugim gradovima.

Otvaranju izložbe su pristustvovale šefica Pregovaračkog tima za pregovore o pristupanju Srbije EU Tanja Mišćević i šefica Odeljenja za Srbiju Generalnog direktorata za susedsku politiku i pregovore o proširenju Ketrin Vent.

Miščević je rekla je „obeležavanje 60 godina bilo čega samo po sebi veliki datum“, ali je 60 godina „tako velikog dogadjaja kao što je pokušaj ili nalaženje rešenja za mir u Evropi i istovemeni razvoj daje priliku da budemo ponosniji na činjenicu da prisustvujemo toj šezdesetogodišnjici“.

Ona je kazala da su Rimski ugovori i njihov nastanak jedna od najznačajnijih prekretnica u čitavoj istoriji Evrope i „ono što je dalo mogućnost za neprestani progres“.

„Osnivači su imali kao ideju par osnovnih stvari: mir i bezbednost, kako ih ostvariti uvodjenjem posebnog načina funkcionisanja. Druga jako važna poruka je da to neće biti ostvareno preko noći. To je proces i to je važna poruka za nas“, rekla je Miščević.

Ketrin Vent je rekla u govoru da joj je „čast da otvori izložbu u ime Evropske unije i dodala da su Rimski ugovori, kojima je posvećena izložba, ujedninili Evropu i doneli mir, prosperitet i bezbednost na kontinentu“.

Vent je rekla da je Srbija „značajan partner“ Unije i da „EU nije kompletna bez Srbije“, i podsetila da je EU „druga globalna ekonomija i lider u investicijama, uključujući i Srbiju“.

Izložbu čini 14 panela s reprodukcijama dokumenata i fotografija sa naslovima i objašnjenjima, a pripremili su je Istorijski arhiv EU i istraživački centar Alčide de Gasperi pri Evropskom univerzitetskom institutu.

Izložba je otvorena 25. marta u Rimu, povodom godišnjice potpisivanja Ugovora 1957. godine, a usledile su postavke širom Evrope.

Izložbu će u Italijanskom institutu za kulturu u Beogradu biti do 3. maja, a potom će biti preneta u Zrenjanin.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar