U trendu

Manojlović o godišnjici Briselskog sporazuma: Vlast Srbije nije u stanju da obezbedi prava Srba

Na desetogodišnjicu potpisivanja Briselskog sporazuma, direktor Pokreta Kreni-Promeni Savo Manojlović ocenio je danas da vlast Srbije nije u stanju da obezbedi zaštitu prava i bezbednosti Srba na Kosovu.

On je naveo da se stalno priča o Evropi, a da je očigledno da ceo region, a naročito sever Kosova „više ide ka Bliskom Istoku, te da se dešava svojevrsna palestinizaciju tog regiona“.

Govoreći šire, Manojlović je u saopštenju ocenio da, „umesto da se radi na tome da se direktno implementiraju određeni evropski standardi, a oni znače i slobodu medija, i nezavisno pravosuđe, da se unaprede socijalna prava u Srbiji i implementiraju, mi imamo očigledno situaciju da se kršenje osnovnih evropskih vrednosti dozvoljava srpskim vlastima. Gleda im se kroz prste, zato što završavaju određene stvari kao kontrausluge pre svega one vezane za Kosovo“.

On je dodao da „imamo sporazume za koje nemamo nikakve garancije“, te da ni Srbi, ni Albanci, „ne žive bolje od tih sporazuma“.

„Dole (na Kosovu) vidimo jednu katastrofalnu situaciju gde se puca na ljude, a kada odete dole vidite da su i ti Albanski delovi jako nesređeni, da je veliki stepen korupcije“, napisao je Manojlović.

„Govori se o normalizaciji odnosa, a vi kada vidite medije pod uticajem vladajućih stranaka i režima i sa jedne i sa druge strane, govori se na jedan jako dehumanizujući način, širi se mržnja i prema albanskom narodu odavde i prema srpskom narodu iz Prištine, i sada se priča da će normalizaciju napraviti ljudi koji su napravili to nenormalno stanje“, istakao je Manojlović.

Direktor Pokreta Kreni-Promeni je ocenio da „evropski zvaničnici kada razgovaraju sa našim državnim zvaničnicima ne razgovaraju kao sa liderima, već to izgleda kao razgovor sa poglavicama kad dolaze kolonisti i dogovaraju se“.

„Specijalne snage sa dugim cevima stoje tamo i ko god da prolazi nije prijatno, takvo stanje očigledno odgovara kriminalnim elitama na Balkanu i to jeste nešto što je Evropa uvela, princip stabilokratije koji podrazumeva da ta društva neće sprovesti suštinske reforme, da će im se gledati kroz prste“, smatra Manojlović.

Manojlović je izneo mišljenje da građanima bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost „ne trebaju takva društva“, nego im iz Evrope treba snaga njenih institucija.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.