U trendu

Manter: Ne očekujem mnogo od Grenelove inicijative, politička situacija u Srbiji veoma napeta

Bivši američki ambasador u Beogradu Kameron Manter izjavio je da ne nema neka velika očekivanje od predstojećeg sastanka Beograda i Prištine, u Vašingtonu, kao i da bi najbolje bilo kada bi Amerikanci i Evropljani radili zajedno u rešavanju balkanskih pitanja.

„Bela kuća vidi ovaj sastanka kao dogadjaj u domaćoj kampanji (za predsedničke izbore) i verovatno neće preduzimati ozbiljan napor da sledi strateške ciljeve spoljne politike“, rekao je Manter, za današnje izdanje lista Danas, komentarišući inicijativu specijalnog izaslanika američkog predsednika Ričarda Grenela za dijalog Beograda i Prištine.

Takodje, odgovarajući na pitanja, rekao je i da mu se ideja o podeli Kosova „ne čini verovatnom“.

Manter je odao priznanje Grenelu što je „probudio interesovanje Evropljana“.

„Gospodin (specijalni predstavnik EU za dijalog beograda i Prištine Miroslav) Lajčak poseduje puno znanja i iskustva i sada, nadam se, ima snažnu podršku Evropske unije da se angažuje u ovom regionu“, dodao je Manter.

Na pitanje kako ocenjuje aktuelnu političku situaciju u Srbiji, on je naveo da nije posetio Srbiju ove godine, tako da može da komentariše samo ono što vidi izdaleka.

„Čini mi se da je situacija u Srbiji veoma napeta, što se dešava kada vam nedostaje zdrave političke kline, usred izazova poput kovida, emigracije mladjih i ekonomske stagnacije“, rekao je Manter.

Na pitanje da li žali što su pojedine opozicione stranke u Srbiji bojkotovale izbore, on je rekao da „kada postoji ograničena raznolikost mišljenja u parlamentu, ta raznolikost će naći način da se izrazi na druge načine“.

„To ne važi samo za Srbiju, pogledajte širom Evrope i shvatićete na šta mislim“, naveo je Manter.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar