U trendu

Marina Lipovac Tanasković: Vlast izvlači trećinu budžeta Beograda preko ugovora o delu

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke u Skupštini Beograda Marina Lipovac Tanasković izjavila je danas da će gradska vlast ove godine iz budžeta prestonice „izvući“ ukupno 42,2 milijarde dinara, odnosno oko 355 miliona evra za „koje niko ne zna za šta su tačno potrošeni“.

„To je trećina budžeta a sredstva su formalno namenjena ugovorima o delu i specijalizovanim ugovorima, preko kojih se novac izvlači u privatne džepove, dok je za plate svih 2.500 zaposlenih u gradskoj upravi izdvojena trećina te sume, odnosno 15 milijardi dinara, ili oko 130 miliona evra“, rekla je ona na konferenciji za novinare ispred Skupštine Srbije, gde je održana sednica gradskog parlamenta.

Lipovac Tanasković navela je da su samo od juna do danas troškovi za ugovore o delu i specijalizovane ugovore povećani za 2,2 milijarde dinara.

„Novac odlazi na džipove, u džepove i u džakove, a gradjanima ostaje da plaćaju sve te gluposti“, rekla je ona.

Ona je dodala da treći rebalans ovogodišnjeg budžeta prestonice predstavlja „tragično lice vlasti, koja je pokazala da je nestručna i nesposobna da vodi grad, ali je veoma stručna i sposobna da izvlači novac iz budžeta“.

„Grad se, pored tolikog izvlačenja novca iz budžeta, ove godine dodatno zadužio za pet miliona evra za linijski park, 10 miliona evra za rekonstrukciju Kalenić pijace, a zadužio se i za još 1,43 miliona evra za završetak rekonstrukcije četiri ulice od Vukovog spomenika do Kalemegdana“, rekla je Lipovac Tanasković.

Ona je navela da je Srbija pre nekoliko dana potpisala ugovor za rehabilitaciju ukupno 23 kilometra auto-puta za 16 miliona evra, a da će rekonstrukcija 2,9 kilometara ulica od Vukovog spomenika do Kalemegdana koštati 30 miliona evra.

„Pored gradske vlasti, zadužuju se i komunalna preduzeća, pa se tako Parking servis ove godine zadužio za 345 miliona dinara za rekonstrukciju 12 garaža a onda dodatno i za 100 miliona dinara za rekonstrukciju parkirališta“, rekla je Lipovac Tanasković.

Predsednica odborničke grupe Narodne stranke dodala je da sve to nije dovoljno gradu da bi bio likvidan i zato dobija dodatni novac od Vlade Srbije.

„Pre nekoliko dana je iz republičkog budžeta izdvojeno 390 miliona dinara za likvidnost Beograda, a grad je ove godine od države dobio ukupno više od milijardu dinara“, rekla je ona.

Lipovac Tanasković je podsetila da je planirana vrednost metroa 2012. godine bila 2,2 milijarde evra, a 2019. iznosila je 4,4 milijarde evra, dok se danas govori da će koštati pet milijardi evra.

„Gradjani su platili dodatne studije za metro 500 miliona evra samo zato što je menjan plan da bi se linije metroa ukrštale kod ‘Beograda na vodi’, a ne na Trgu Republike, kako je prvobitno planirano“, zaključila je ona.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.