U trendu

Marina Nikolić (DS): Oštro osudjujemo govor mržnje SPC o ženama

Forum žena Demokratske stranke (DS) oštro je danas osudio izjave poglavara  Srpske pravoslavne crkve Irineja i mitropolita Amfilohija Radovića, koji su optužili žene kao jedine odgovorne za sve manji broj dece u Srbiji.

Novoizabrana predsednica Foruma žena Demokratske stranke Marina Nikolić rekla je da su se žene izborile za ustavno pravo na odluku o radjanju, i da im niko to pravo ne može oduzeti, niti im sme osporiti ostvarivanje tog prava.

„Za populacionu politiku odgovorna je pre svega država i njene institucije, koje imaju za cilj donošenje strateških dokumenata, akcionih planova, javnih politika i drugih akata, koje će sprovoditi s ciljem poboljšanja demografske slike u Srbiji“, navela je Marina Nikolić u pisanoj izjavi.

Ona je ukazala da je Srbija gradjanska, sekularna država, u kojoj su svi gradjani jednaki, i u kojoj se poštuju zakoni i Ustav Srbije, i koja je jasno i nedvosmisleno odvojena od svake religije, pa i SPC, bez obzira na konfesionalnu pripadnost većinskog dela stanovništva.

„Nedopustivo je da patrijarh srpski nameće ženama radjanje kao dug prema svom narodu, a smatramo da je poredjenje onih koje su same ili na preporuku lekara donele tu tešku odluku u životu svake žene – da prekinu trudnoću – sa fašistima, Musolinijem i Hitlerom, težak čin govora mržnje, bez obzira što je deo liturgijskog služenja“, rekla je Marina Nikolić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.