Martinović: Ne znam ko će biti novi premijer; Protesti politički motivisani

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Martinović izjavio je danas da ne zna ko će biti novi premijer.

„Ne znam ko je novi premijer. Aleksandar Vučić je juče rekao da ćemo ime novo premijera saznati za otprilike mesec dana. Bilo bi politički korektno da ime novog premijera čujemo od novog predsednika Republike“, rekao je Martinović za Radio-televiziju Vojvodine odgovarajući na pitanje da će aktuelni ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović biti novi premijer. 

Upitan da li bi radije podržao izbor funkcionera SNS Nebojše Stefanovića, nego lidera SPS Ivice Dačića za premijera, Martinović je rekao da će podržati izbor „onoga koga predloži Aleksandar Vučić, jer je za to dobio podršku više od dva miliona gradjana Srbije“.

On je podsetio da mandat akutelnom predsedniku Srbije Tomislavu Nikoliću ističe 31. maja što, kako kaže, znači da bi novoizabrani predsednik Aleksandar Vučić trebalo da položi zakletvu u Narodnoj skupštini najkasnije 31. maja, a pre toga bi trebalo da podnese ostavku na funkciju predsednika Vlade Srbije.

„Kada položi zakletvu kao predsednik Republike ima Ustavom definisan rok da poveri mandat za sastav Vlade nekoj političkoj ličnosti, koja ponudi dovoljno dokaza i argumenata da ima skupštinsku većinu“, rekao je Martinović.

Martinović je kazao da su protesti gradjana širom Srbije politički motivisani, jer na njima učestvuju, kako je rekao, političari i predsednički kandidati „koji su doživeli debakl na predsedničkim izborima“.

„Gradjanima sam pokušavao da objasnim da protesti koji se održavaju nisu nikakvi studentski protesti, nego politički protesti, da su politički motivisani“, rekao je Martinović i dodao da su održani čudni predsednički izbori na kojima je „lider Demokratske stranke Dragan Šutanovac nastupao pod imenom Saše Jankovića, a lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić pod imenom Vuka Jeremića“.

Upitan da li će možda biti vanrednih parlamentarnih izbora, Martinović je odgovorio da je raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora uvek moguće u demokratskoj državi.

„Sada je važno da SNS zajedno sa kolaicinom partnerima ima stabilnu i efikasnu većinu u Skupštini Srbije. Sutra nastavljamo sa radom, u petak nova sednica“, kazao je Martinović

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.