U trendu

Matić i Fabrici: EU najveću trgovinski partner Srbije

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić razgovarala je danas sa ambasadorom Evropske unije Semom Fabricijem, konstatovano je da je EU najveći trgovinski partner Srbije i njen prvi investitor, kao i da trgovina treba da ostane snažan pokretač daljeg privrednog rasta.

Kako se navodi u saopštenju, Fabrici je tom prilikom naveo da je EU posvećena pružanju pomoći Srbiji da se brzo oporavi od kovid krize, kao i da nedavno usvojen Ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan Evropske unije predstavlja snažan podsticaj i podršku trgovini i ulaganjima u regionu.

„Nova posvećenost Srbije pristupanju Svetskoj trgovinskoj organizacije je pozitivan korak i EU je spremna da pomogne u tom procesu“, kazao je Fabrici, navodeći da geografski položaj Srbije pored glavnih logističkih koridora jača njenu ulogu regionalnog trgovinskog čvorišta.

Matić je kazala da je Srbija „evropska država posvećena evropskom pridruživanju“ ali da je za Srbiju ključno „dostizanje evropskih standarda i podrška Evropske unije na tom putu“.

Kako se navodi, sagovornici su ukazali i na značaj uloge digitalne agende za pospešivanje oporavka, posebno imajući u vidu da je digitalna industrija jedna od privrednih oblasti sa najvećim rastom u Srbiji i da može da bude katalizator za dalji rast.

Matić je kao prioritetne projekte navela izgradnju širokopojasne infrastrukture u ruralnim područjima i računarske mreže u školskim objektima u Srbiji.

Fabrici je rekao da je Srbija već pokazala da je posvećena digitalnoj agendi inspirisanoj EU i podsetio je na pozitivna dostignuća od Digitalnog samita u aprilu 2019. u Beogradu, gde je potpisan regionalni sporazum o romingu.

„To što je Srbija prigrlila digitalnu ekonomiju predstavlja važan resurs da se iskoriste prilike koje donosi Ekonomsko-investicioni plan posebno u digitalnom povezivanju, uzimajući pri tom u obzir i posvećenost stvaranju Zajedničkog regionalnog tržišta“, rekao je Fabrici.

Oni su razgovarali i o inicijativama za jačanje turizma u Srbiji, koji je posebno pogodjen kovidom.

Ministarka je zahvalila na dosadašnjoj tesnoj saradnji i pozitivnim efektima bespovratne pomoći EU od 15 miliona evra za projekat „Kulturno nasledje i turizam“, čiji je cilj da poveća konkurentnost srpske privrede kroz ulaganje u tržišno orijentisane inovacije i podsticanje razvoja turizma kao pokretača privrednog napretka posebno u istočnoj Srbiji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.