U trendu

Mediji: Amerika simbolično pristala da proda Grčkoj stelt avion F-35

Odluka Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da pošalje veću grupu savremenih borbenih letelica pete generacije F-35 na vojne manevre na Peloponezu smatra se potvrdom da Vašington u Atini vidi pouzdanog balkanskog saveznika i svojevrsno američko „da“ na zahtev Grčke da i sama nabavi te stelt avione.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, nakon zahteva Atine da nabavi američke F-35, Vašington je uputio te stelt avione u Grčku na velike zajedničke manevre, čime je potvrdjena spremnosta da se toj zemlji učine dostupnim najnovije vojne tehnologije.

Avioni su poslati na grčko-američke manevre „Gnev Posejdona 22“, koji će trajati do 20. jula a posmatrači su primetili da prvi put u zajedničkom uvežbavanju oružanih snaga dve zemlje učestvuju u borbeni avioni četvrte i pete generacije F-15 i F-35.

Portal dodaje da se ti koraci smatraju simboličnim pozitivnim odgovorom Vašingtona i porukom da Grčku smatra pouzdanim saveznikom kome su otvorena vrata ka najnovijim vojnim tehnologijama.

„U isto vreme načelnik generalštaba grčke vojske general Konstantinos Floros je u službenoj poseti SAD. Pored susreta sa najvišim vojnim zvaničnicima obišao je pogon Lokid Martina za proizvodnju F-35 u Teksasu“, dodaje se.

Formalni zahtev za nabavku F-35 najavio je grčki premijer Kirjakos Micotakis tokom nedavnog NATO samita u Madridu.

„Grčka očekuje da avioni budu isporučeni 2027. ili 2028. To je dug proces i mi imamo prostora u budžetu za u kupovinu“, objasnio je grčki premijer.

Grčki mediji pišu da će jedna eskadrila brojati 20 letelica, a ako se nabave dve biće ukupno 40 aviona F-35.

Zapadni mediji u izveštajima o grčkoj kupovini ističu da Grci planiraju modernizaciju 38 aviona F-16, što je još jedan posao sa Amerikancima, kao i kupovini 24 aviona Rafal i ratnih brodova od Francuske.

Kupovina naoružanja posmatra se u svetlu rastućih tenzija sa Turskom. Uz granične incidente, turski predsednik Redžep Tajip Erdogan odbio je sastanak sa grčkim premijerom Micotakisom tokom NATO samita u Madridu.

Kako su pisali američki mediji u maju prilikom posete Micotakisa Vašingtona, Grčka je istovremeno lobirala protiv potencijalne američke prodaje aviona F-16 Turskoj, ali i za ulazak grčke avio industrije u program F-35.

Avion F-35 ima stelt sposobnosti smanjene radarske vidljivosti i učesnici programa su SAD i još sedam zemalja. Odobrena je kupovina za još šest zemalja. Grci bi mogli da budu deveti član programa proizvodnje, petnaesti korisnik ovog modernog vazduhoplova i prvi na Balkanu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.