U trendu

Mediji: Duga lista čekanja na turske bespilotne letelice, i Srbija na listi

Lista čekanja za kupovinu turskih borbenih bespilotnih letelica Bajraktar TB-2 u Evropi je sve veća a osim Srbije, nabavku najavljuju i Rumunija i Madjarska.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, Poljska ih je već naručila, Albanija je odobrila kupovinu a dodatne količine se isporučuju Ukrajini.

„Potražnja za TB-2 je tolika da su proizvodni kapaciteti zauzeti u naredne tri godine, navode čelnici proizvodjača Bajkar. Mesečno se proizvodi dvadeset dronova koji su pokazali visoku ubojitost u ratovima od severa Afrike, Bliskog istoka, Nagorno-Karabaha do Ukrajine“, navodi se u tekstu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je u sredu, tokom posete turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, da je Beograd spreman da poveća novac za nabavku dronova Bajraktar sa nekoliko desetina na više stotina miliona evra i da se nada da će isporuka uslediti iduće godine.

Vojska Srbije u arsenalu već ima kineske CH-92, izraelske Orbitere i domaćeg Pegaza, a najavljena je nabavka domaćeg Vrapca i kineskog CH-95.

Šest dana pre toga, susedna Rumunija najavila je kupovinu 18 Bajraktara za 300 miliona dolara. U vrednost aranžmana uračunata je i obuka kao i logistička podrška za upotrebu dronova.

Cena Bajraktara TB-2 kreće se od jedan do pet miliona dolara, u zavisnosti od konfiguracije opreme.

Madjarska je u avgustu otkrila da razmatra kupovinu dronova TB-2, Albanija je to najavila prošle godine a Poljska je već naručila 24 takve letelice, čime je postala prva zemlja NATO koja je to učinila.

„Ukrajina je najveći ino korisnik Bajraktara TB-2 i oni se aktivno koriste u borbenim dejstvima od početka ruske invazije na tu zemlju februara 2022. Prvo je kupljeno 12 komada za vazduhoplovstvo i mornaricu, a potom je usledila narudžba još 24 komada i to nije bio konačni broj. Ukrajinski ministar odbrane otkrio je u junu da je Kijevu isporučeno 50 TB-2 pod početka invazije“, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar