U trendu

Mediji: Od velikih sila Srbija ne kupuje naoružanje samo od Amerike

Od takozvana četiri stuba spoljne politike Srbije, Beograd do sada naoružanje nije nabavljao samo od Sjedinjenih Američkih Država (SAD) a pravo je pitanje da li postoji nešto od kapitalne vojne opreme što bi u narednom periodu moglo da kupi.

Kako prenosi portal Balkanska bezbednosna mreža, nedavni razgovori odbrambenih zvaničnika Srbije i SAD aktuelizovali su pitanje šta bi Beograd mogao da nabavi od američke vojne opreme – od jedine zemlje medju četiri stuba spoljne srpske politike (EU, Moskva, Peking i Vašington) od koje oružje do sada nije nabavljano u značajnom obimu.

Srbija je u prethodnom periodu za svoju vojsku kupovala raketne sisteme, bespilotne letelice, helikoptere, rakete i drugo oružje od Rusije, Kine ili evropskog konzorcijuma Erbas dok je jedina saradnja sa SAD na tom planu bila prilikom donacije jednog broja vojnih vozila Hamvi.

„Vojska Srbije u arsenalu ima relativno malo borbenih sistema iz SAD. Uglavnom je reč o doniranim Hamvijima i osmatračkim radarima AN/TPS-70 nasledjenih iz vremena SFRJ (i kasnije dokupljenih iz Slovenije). U skladištima ima američkih televizijski vodjenih raketa vazduh-zemlja AGM-65B Meverik i avio-bombi Mk 82“, navodi se u tekstu.

Portal dodaje da je spisak borbenih sistema SAD koji mogu biti zanimljivi za Srbiju u ovom trenutku ograničen i kreće se od aviona, vozila, do protivoklopnih raketa i radara.

„Prošle godine u provladinim medijima bilo je reči o kupovini američkih školsko-borbenih aviona T-7. Ipak, ta letelica je još uvek daleko od realizacije i ulaska u flotu američkog vazduhoplovstva. Neizvesna je i perspektiva razvoja T-7 u skromniji višenamenski borbeni avion koji bi mogao da bude zanimljiv za zemlje poput Srbije. Vazduhoplovstvo Srbije ima prostora za popunu i u oblasti transportne avijacije. Amerika tu pre svega ima da ponudi polovni C-130 Herkules, koji bi možda bio preveliki zalogaj za zemlju ove veličine“, navodi se.

U tekstu se dodaje da bi bilo razumno razmišljati o tome da se postojeći američki osmatrački radari zamene modernijim AN/FPS-117, kao što su to učinile Hrvatska, Albanija, Madjarska i Rumunija, ali da je i to neizvesno jer je već bilo reči da će Srbija od Francuske, zajedno sa PVO raketama Mistral, kupiti i radare Ground master 200.

Logičan nastavak saradnje po pitanju Hamvija mogao bi možda da odvede Srbiju u pravcu jačanja postojeće flote ili nabavke nekih oklopnih borbenih vozila iz SAD, po uzoru na Crnu Goru ili Severnu Makedoniju.

„To nije izvesno jer na tom polju Srbija pokušava da nadje rešenje u okvirima domaće vojne industrije. Srbija bi mogla da pokaže interesovanje za nabavku protivoklopnih raketa Dževelin, koju SAD sa uspehom izvozi u poslednjoj deceniji i koje su pokazale efikasnost u sukobima u Siriji i Libiji. Takve rakete nedostaju VS jer orudja koje trenutno koristi imaju slabije karakteristike ili probleme sa resursima“, dodaje se u tekstu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar