Mediji: Savet Evrope u ponedeljak razmatra zahtev Kosova za članstvo

Zahtev Kosova za prijem u Savet Evrope biće na dnevnom redu vanredne sednice Komiteta ministara zakazane za ponedeljak, 24. aprila, javljaju prištinski mediji.

Vanredni sastanak Komiteta na nivou ambasadora sazvan je danas, na insistiranje pojedinih država zemalja velike petorke.

Razlog za žurbu oko zahteva Kosova za članstvo, prema medijima, verovatno je u tome što 24. aprila počinje zasedanje Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE), pa je cilj da se podstakne procedura kako bi se pitanje iznelo pred poslanike koji potom odlučuju da li će zahtev uputiti Komitetu ministara koji se sastaje u Rejkjaviku 16. i 17. maja.

Nemačka i Italija insistirale su da se pitanje prijema Kosova u Savet Evrope okonča već ove nedelje, ali je tim pritiscima uspeo da se odupre islandski ambasador, predstavnik te zemlje u Komitetu ministara SE.

Nakon što ovi pritisci nisu prošli, stigle su najave iz diplomatskih izvora da će Brisel 2. maja biti domaćin sastanka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i kosovskog premijera Aljbina Kurtija, i da bi moglo doći do pozitivnog pomaka ka formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom pre nego što se pokrene tema prijema Kosova u SE.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.