U trendu

Mediji u regionu i svetu o rezultatima izbora u Srbiji

Svetski mediji:SNS ubedljivi pobednik,slede izazovi

Svetske agencije i mediji preneli su da je Srpska napredna stranka predsednika Aleksandra Vučića ubedljivi pobednik na parlamentarnim izborima u Srbiji, a ruska agencija TAS S i britanska agencija Rojters tu vest su prenele pod oznakom hitno.

Rojters ocenjuje da su glasači u velikoj meri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u EU, uz istovremeno održavanje snažnih veza sa Rusijom i Kinom.

Rojters, međutim, predviđa da će se buduća vlada suočiti sa većim pritiskom EU i SAD da prizna nezavisnost Kosova, što se, kako navodi, smatra ključnim potezom za regionalnu stabilnost.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na projekcije Ipsosa i CeSID-a, da je SNS osvojio 62,4 odsto glasova, da je SPS na putu da bude drugi sa 10,7 odsto glasova, a da je SPAS bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića na putu da bude na trećem mestu, sa 4,1 odsto glasova.

Biračka mesta bila su opremljena zaštitnim maskama i sredstvima za čišćenje ruku za oko 6,6 miliona ljudi s pravom glasa, navodi Rojters i dodaje da se očekivalo da većina ne glasa, delimično iz straha od korona virusa.

Rojters navodi i da podaci Ipsosa i CeSID-a pokazuju da je izlaznost bila 48 odsto, a da je 2016. godine ona iznosila 56,7 odsto, te ocenjuje da je na izlaznost uticao bojkot pojedinih opozicionih stranaka, koje su tvrdile da izbori neće biti slobodni, niti fer zbog snažnog uticaja Vučića na medije.

Američka agencija AP prenosi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio ubedljivu pobedu svoje stranke na izborima, koji su, kako ističe, održani usred zabrinutosti zbog širenja korona virusa i bojkota, kako kaže, „velikog dela opozicije“.

Navodi i da je Vučić preneo pristalicama da je SNS osvojio više od 60 odsto glasova, što je oko 190 mesta u parlamentu od 250 poslanika.

AP navodi i da prvi nezvanični rezultati pokazuju da će Srbija imati jedinstvenu skupštinu, praktično bez opozicije i ističe da će u nju ući samo tri ili četiri stranke, od ukupno 21 liste koje su učestvovale na izborima.

Američka agencija ističe da su izbori u Srbiji bili prvi opšti izbori u Evropi tokom pandemije korona virusa.

AP ocenjuje da je Vučić, iako se na izborima nije birao predsednik zemlje, dominirao u kampanji preko mejnstrim medija, koje kontroliše.

Agencija navodi i da je nekoliko „glavnih opozicionih grupa“ bojkotovalo izbore, pozivajući se na navodni nedostatak slobodnih i fer uslova glasanja i opasnosti po javno zdravlje, te da je „nekoliko manjih stranaka“ odlučilo da učestvuje na izborima, jer su smatrale da će bojkot potisnuti „ionako već marginalizovanu opoziciju“.

Ruska agencija TAS S poziva se u svojoj vesti na preliminarne podatke Centra za praćenje izbora koji, kako navodi, pokazuju da je SNS osvojila 56,7 odsto glasova i da je izlaznost bila 50,44 odsto.

Italijanska agencija ANSA takođe je prenela da je SNS pobedila na današnjim izborima sa 63,4 odsto osvojenih glasova, pozivajući se na prve objavljene projekcije.

Nemački Dojče vele kaže da su ovo izbori sa najmanjom izlaznošću u poslednje tri decenije, da je bilo nepravilnosti i da je deo opozicije, pre svega onaj okupljen u Savezu za Srbiju, bojkotovao izbore smatrajući da glasanje pod nefer uslovima ide na vodenicu vlastima.

Mediji u regionu o rezultatima izbora u Srbiji

Svi značajniji elektronski mediji u regionu preneli su večeras vest da je lista srpskog predsednika Aleksandra Vučića i njegovog SNS, prema prvim preliminarnim rezultatima, odnela ubedljivu pobedu na parlamentarnim izborima u Srbiji.

„Razlika između Vučića i drugih stranaka je ogromna”, piše zagrebački portal Index i dodaje da je druga stranka SPS sa tek 10,7 posto dobijene podrške.

Pritom svi mediji ističu rezultat koji je postigla stranka SPAS Aleksandra Šapića. Navodi se da je na birališta izašlo “oko 50 posto birača” što je, podsećaju, manje u odnosu na izbore 2016., kada je na izbore izašlo 56,7 posto birača.

Index je preneo i deo obraćanja predsednika Vučića, koji je večeras u sedištu stranke rekao da je “ovo istorijska pobeda, istorijski trenutak, te da je SNS dobio ogromno poverenje građana”.

Portal piše da je s druge strane opozicija u Srbiji ogročena, uz napomenu da je, kako kažu, “značajan broj stranaka bojkotovao izbore”.

U prilog tome prenose i izjave lidera opozicionog SZS I SDP, Dragana Đilasa i Borisa Tadića.

Zagrebački Jutarnji list je o preliminarnim rezultatima izbora u Srbiji objavio pod naslovom: ”Nestvarna Vučićeva pobeda, Boris Tadić: “Politički život u Srbiji je uništen, ovo nije normalno“”.

Jutarnji je, inače, iz minuta u minut pratio saopštavanje prvih preliminarnih rezultata, uz konstataciju da je Vučićev SNS pobednik parlamentarnih izbora s više od 60 posto glasova.

“Prevedeno u mandate SNS bi trebalo da dobije 180 od 250 poslanika u parlamentu”, piše list pozivajući se na nezvanične rezultate.

Sarajevski portal Klix je preneo da vladajuća SNS srpskog predsednika Vučića “ubedljivo vodi na paralementarnim izborima u Srbiji”.

Prenose i izjave analitičara koji smatraju da je, kako navode, “Aleksandar Vučić na ovim izborima uspeo da “uništi politički život Srbije“ što se, kako kažu, “nadovezuje na tezu nemačkih medija da Srbija ide ka jednopartijskom sistemu”.

Sarajevska N1 tv.prenela je da su državljani Srbije u BiH dali veliku podršku SNS-u na današnjim izborima Srbiji, što su pokazali preliminarni rezultati glasanja u Mostaru, Bijeljini, Zvorniku, Prijedoru i Drvaru.

“Lista Aleksandra Vučića ubedljivi je pobednik parlamentarnih izbora u Srbiji na biračkom mestu u Bijeljini sa osvojenih 179 od 205 važećih glasačkih listića”, prenela je ta televizija.

Sarajevski Avaz piše da je Vučić večeras proglasio pobedu, nakon što je njegova stranka, kako navode, “neverovatnim rezultatom osvojila preko 60 posto glasova”.

Avaz prenosi I delove obraćanja predsednika Vučića, koji je, između ostalog, rekao da je “SNS pobedila svuda I tamo gde nikada nije”.

I portal RTCG je preneo da je Vučićev SNS očekivano ubedljivo pobedio na današnjim parlamentarnim izborima u Srbiji.

Podgoričke Vijesti prenele su da će SNS imati oko 189 poslanika, a prema preliminarnim podacima parlamentarnih izbora u Srbiji, parlamentarni status će, kažu, dobiti samo još tri većinske liste.

Podgorički dnevnik takođe prenosi delove Vučićevog obraćanja, kada je rekao da je “SNS dobio najveće poverenje građana u istoriji, ali da je dobila i veliko upozorenje naroda da moraju da budu još odgovorniji, ozbiljniji i marljiviji”.

Makedonska agencija MIA je prenela da je lista Aleksandra Vučića “apsolutni pobednik” današnjih parlamentarnih izbora u Srbiji.

Dopisnik MIA iz Beograda je javio da će SNS imati verovatnih 180 od ukupno 250 poslaničkih mesta u srpskom parlamentu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)