Mediji: U Srbiji bombonjera „uvoz sa Kosova“ – uz provokaciju

Veliki broj trgovinskih lanaca u Srbiji u svojoj ponudi ima „Kamila“ bombonjere, na čijoj deklaraciji je jasno istaknuto da je „uvoz sa Kosova“, čime se krši Ustav Srbije, gde u preambuli stoji da je to sastavni deo naše zemlje, kao i preporuke Minstarstva trgovine, pišu „Novosti“.

Kada se otvori kutija bombonjere, primetno je da su čokoladne bombone poređane u obliku mape „velike Albanije“, navodi list.

Kako se navodi, nadležni organi, analtičari i predstavnici Udruženja potrošača najoštrije su osudili prodaju ovakvog proizvoda u našoj zemlji i poručili da on pod hitno mora da bude sklonjen sa rafova.

Analitičar i izvršni direktor Centra za međunarodnu javnu politiku Mišel Zubenica rekao je da ovakve stvari ne bi smele da se događaju u Srbiji i da bi ovaj proizvod što pre morao da bude sklonjen sa rafova.

Kako je objasnio, stav Srbije po pitanju KiM je jasan, kao i Ustav Srbije zbog čega proizvodi sa kosovskom deklaracijom ne bi smeli da se prodaju.

„Sve mi je ovo dodatno neshvatljivo ako imamo u vidu da oni već dugo drže 100 odsto takse na našu robu i da se naše firme muče da neki proizvod plasiraju na Kosovo. Uz sve to bombonjera ima oblik “velike Albanije“ – što je direktna provokacija za svakog našeg građanina“, rekao je Zubenica.

Iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije ističu da je ovakav način deklarisanja mimo svih zakonskih normi, ali i nepoštovanje građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.