U trendu

Medović: Usmena saglasnost Vučića na evropski sporazum ima isto dejstvo kao da je pismeno …

Profesor novosadskog Pravnog fakulteta za privredu i pravosuđe Vladimir Medović izjavio je da to što evropski sporazum kao ni Aneks o za njegovu implementaciju nisu potpisali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti „ne umanjuje njihovo pravno dejstvo“.

„U skladu sa pravilima međunarodnog javnog prava, usmeno zaključeni međunarodni sporazumi imaju isto pravno destvo kao i oni koji su pismeno zaključeni. Bitno je da postoji saglasnost volja dve strane oko sadržine teksta, a ta saglasnost je nedvosmisleno potvrđena izjavom posrednika, visokog predstavnika Evropske unije (EU) Borelja. Sporazum, dakle postoji i on proizvodi dejstvo“, rekao je Medović za nedeljnik NIN.

Kako je naveo, „prihvatanjem Aneksa kompletiran je evropski sporazum čiji tekst su predsednik Aleksandar Vučić i premijer Aljbin Kurti usaglasili u Briselu 27. februara“.

„Da ne bude nikakve sumnje, paragrafom 2. Aneksa je izričito predviđeno da se Kosovo i Srbija obavezuju da će poštovati sve članove Sporazuma i Aneksa, i sprovesti sve svoje obaveze koje proizilaze iz Sporazuma i Aneksa ekspeditiveno i u dobroj veri“, rekao je Medović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.