U trendu

Mekalister: Rusija vodi politiku destabilizaciji Srbije

Predsedavajući spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvid Mekalister (David Mcallister) rekao je da je Balkan i dalje veoma eksplozivan region, u kojem neodgovorno delovanje može da oživi stare konflikte i da Rusija u Srbiji svesno sprovodi politiku destabilizacije, što zahteva vidljiviji angažman Evropske unije (EU) u regionu.

„Balkan je krajnje zapaljiv region, gde zbog neodgovornih poteza u najkraće vreme mogu da ožive stari sukobi za koje se verovalo da su prevazidjeni“, izjavio je za današnji nemački dnevnik Velt (Die Welt) Mekalister, koji je i izvestilac parlamenta EU za Srbiju.

On je rekao da EU nastoji svim snagama da se tome suprotstavi, ali da u zemljama Balkana raste nestrpljenje.

U procesu približavanja Srbije EU, prema rečima Mekalistera, uprkos odredjenom pozitivnom razvoju, postoje i problemi.

„Moskva pokušava snažno da utiče na medije, delove politike i civilno društvo u Srbiji. Rusija u Srbiji sledi svesnu politiku destabilizacije. To pruža povod za ozbiljnu zabrinutost“, rekao je Mekalister.

Mekalister je ponovio da je Evropska unija s 1,5 milijardi evra pružila ubedljivo najveću pomoć reformskim i ekonomskim projektima u Srbiji, ali da se istovremeno u srpskom društvu Rusija doživljava kao najveća podrška.

„Za Evropsku uniju to može samo znači da naš angažman, uz pomoć srpske politike i civilnog društva, treba da postane još vidljiviji“, rekao je Mekalister.

Prema rečima nemačkog političara, člana vladajuće konzervativne Hrišćansko-demokratske unije (CDU), Evropska unija sada želi da unese svež vetar u pregovore o pristupu zemalja Zapadnog Balkana, što treba da ulije novu nadu, i to ne samo Srbiji već i Albaniji.

„Ta zemlja je prema proceni Evropske komisije, parlamenta i vlada na ispravnom putu. Pristupni pregovori sa Albanijom mogli bi da počnu u narednih 12 meseci, znači najkasnije početkom 2018. godine“, rekao je Mekalister, koji je, medjutim, upozorio da je ta zemlja još daleko od prijema u Uniju.

Mekalister je pohvalio dogovor albanskih partija u Tirani o reformi pravosudja što je, kako je pojasnio, važan preduslov za početak pregovora, u kojima će odmah na početku biti reči o pravnoj državi i vladavini prava.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.