U trendu

Mekalister: Sporost pregovora Srbije i EU posledica i neuvođenja sankcija Rusiji

 Predsednik Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta (AFET) Dejvid Mekalister izjavio je danas da brojni razlozi doprinose sporosti pristupnih pregovora Srbije sa Evropskom unijom, i da je jedan od njih odbijanje Beograda da uvede sankcije Rusiji.

Pošto je Evropski parlament (EP) danas usvojio njegov izveštaj o primeni zajedničke spoljne i bezbednosne politike u 2022. godini, Mekalister je televiziji N1 rekao da je uvođenje sankcija politička odluka koju Srbija mora da donese.

„EU je vrlo jasna u stavu da očekuje od Srbije da bude usaglašena po ovom pitanju sa 27 zemalja Evropske unije. U ovom momentu to nije slučaj i naravno da je to jedan od razloga zbog kojeg nema napretka u pregovorima. Vlada Srbije je toga svesna“, kazao je Mekalister, bivši izvestilac EP za Srbiju.

Mekalister, član nemačke Hrišćansko-demokratske unije (CDU), pozdravio je što je Srbija bila „jasna“ prilikom nekoliko prošlogodišnjih glasanja u Ujedinjenim nacijama, kada je osudila rusku agresiju na Ukrajinu, ali je ukazao da neuvođenje sankcija ima posledice.

„To sa jedne strane jeste bilo jasno pozicioniranje Srbije po ovom pitanju. Ali sa druge strane, srpska vlada i predsednik (Aleksandar) Vučić bili su, bar u ovom trenutku, jasni u tome da ne uvode sankcije Rusiji, koje je uvela Evropska unija, kao i mnoge evropske zemlje koje nisu u EU i one koje žele da postanu članice“, naveo je.

Evropski parlament je danas usvojio izveštaj u kojem se navodi da nova poglavlja u pregovorima sa Srbijom treba da budu otvorena tek kad ona ojača posvećenost reformama i potpuno se uskladi sa spoljnom politikom EU.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.