Menja se atmosfera: Kosovo izgubilo većinu u UN

Samoproglašena država Kosovo izgubilo je većinu u UN, pošto je Gana danas, kao 16. zemlja, zvanično saopštila da povlači o njegovoj „državnosti“, pišu „Večernje novosti“ u sutrašnjem broju.

Kako navodi list, 96 zemalja i dalje je uz Prištinu, dok 97 poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić saopšto je danas da se očekuje da do kraja godine još nekoliko zemalja povuče odluku o priznavanju tzv. Kosova.

Nekadašnji ambasador pri OEBS-u Milovan Božinović kaže za list da se može očekivati da se proces povlačenja priznavanja Kosova nastavi.

„Iako je ova diplomatska akcija naše vlade kod nekog dela posmatrača u početku izazivala nevericu u njen uspeh, pokazalo se da su se neke zemlje, koje inače nisu zainteresovane za zbivanja na Balaknu, povele za glasnijim delom međunarodne zajednice po pitanju Kosova ne ulazeći u suštinu stvari. Međutim, kada im je razjašnjeno kako je nastao kosmetski problem i kada shvate da nešto slično može da se desi i njima, pogotovo državama na afričkom kontinentu, dolazi do promene kursa“, kaže Božinović.

On je dodao da bi bilo „preterano reći da će suspendovanje priznavanja biti od kardinalnog uticaja na rešavanje kosovskog pitanja“, ali ocenjuje da da to „menja atmosferu za razgovore, jer se u najmanju ruku čula i druga strana“, što je „novi politički kapital Srbije“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.