U trendu

Miftaraj: Povratak pravosudnih radnika koji su podneli ostavke je moguć

Direktor Kosovskog instituta za pravosudje Ehat Miftaraj izjavio je danas da postupak posle ostavki radnika iz pravosudnog sistema još nije završen i da oni mogu da se vrate na svoja radna mesta, ali da mogu da se suoče i sa disciplinskim merama, uključujući otpuštanje.

Prema zakonu, ostavke sudija i tužilaca mora da odobri Sudski i tužilački savet Kosova, dok se odluka o razrešenju šalje predsednici koja mora u roku od 30 dana da donese uredbu.

Miftaraj je za agenciju Radio Slobodna Evropa istakao da taj postupak još nije okončan i da se srpske sudije i tužioci i dalje smatraju delom kosovskog pravosudnog sistema.

„Sudski savet Kosova i Tužilački savet Kosova imaju pravo da odbiju akte njihovih ostavki, a isti da nastave rad u pravosudju Kosova, ali to ne sprečava mehanizme pravosudnog i tužilačkog sistema da pokrenu disciplinske postupke protiv njih za disciplinske prekršaje“, kazao je Miftaraj.

On je dodao da nema sumnje da će protiv predsednice Osnovnog suda u Mitrovici Ljiljane Stevanović biti preduzete mere, jer je učestvovala na političkom mitingu i držala političke govore, prenela je agencija Telegrafi.

Kako je ranije navedeno, Stevanović je učestvovala na protestu u Severnoj Mitrovici 6. novembra u organizaciji Srpske liste.

Kada su u pitanju Srbi pripadnici Policije Kosova na osnovu Administrativnog uputstva za zapošljavanje u Policiji Kosova, policijski službenici koji dobrovoljno daju otkaz nemaju pravo da se vrate niti da se zaposle u Policiji Kosova.

Medjutim, procedura je da policijski službenik mora 30 dana ranije da podnese ostavku Upravi za kadrove, tako da je postupak za njihovo razrešenje još u toku.

Policajci su ostavke podneli nekoliko dana posle 5. novembra, kada je na sastanku sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem doneta odluka da napuste kosovske institucije.

Prvo je suspendovan direktor kosovske policije za severni region Nenad Djurić, jer se protivio primeni mera Vlade Kosova za srpske registarske tablice, a u medjuvremenu, šef operative Aleksandar Filipović podneo je ostavku.

Pripadnici srpske zajednice su integrisani u Kosovsku policiju na osnovu Briselskog sporazuma u ​​okviru dijaloga Kosova i Srbije od 2013. godine.

Na osnovu ovog sporazuma, Kosovo je prihvatilo da regionalni komandant za četiri opštine na severu bude kosovski Srbin, koga postavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova na predlog lokalnih gradonačelnika.

Ova tačka je uvedena u Zakon o policiji Kosova, dok procedura za izbor novog komandira traje više od mesec dana.

Vanredni lokalni izbori za gradonačelnike opština na severu raspisani su za 18. decembar, a za 25. decembar izbori za Skupštinu opštine Zvečan i Leposavić.

Srpska lista je ranije izjavila kako neće učestvovati na izborima za gradonačelnike četiri opštine na severu Kosova.

U četiri opštine na severu Kosova ostavke su podneli i državni službenici čiji je radni odnos regulisan Zakonom o državnoj službi.

Prema zakonu, oni moraju podneti ostavku najmanje mesec dana unapred, što znači da je postupak za njihovo razrešenje još u toku.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar