U trendu

Mihajlović: Spreman nacrt Zakona o rodnoj ravnopravnosti

Predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da je spreman Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti i dodala da je to zakon koji se nalazi u planu premijerke Ane Brnabić za prvih 100 dana rada Vlade Srbije.

„Na korak smo od usvajanja Zakona o rodnoj ravnopravnosti i čekamo pozitivna mišljenja od dva ministarstva, a nadam se da će to biti u narednom periodu, nakon čega će zakon ići na skupštinsko izglasavanje“, rekla je Mihajlović novinarima u Vladi Srbije.

Mihajlović je dodala da su 24 institucije, državne, iz civilnog sektora i nezavisne institucija dale pozitivna mišljenja na Nacrt zakona o rodnoj ravnopravnosti.

„Učinićemo sve da se Zakon usvoji na sednici Vlade, a nakon toga ćemo razgovarati sa poslanicima da ga usvoje u parlamentu“, kazala je Mihajlović koja je i potpredsednica Vlade.

Ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture kazala je da su imali „puno problema“ tokom dve godina rada na predlogu tog Zakona i istakla da će on biti donet kao krovni zakon u Srbiji.

„Zakon je važan jer treba da nam pomogne da u svim sverama života u Srbiji imamo jednake uslove za žene i muškarce i da se na taj način još bolje razvijamo kao država“, kazala je Mihajlović.

Direktorka Agencije UN za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović je kazala da je Srbija primer jer ima rodno budžetiranje u svom zakonskom okviru što je uticalo na to da svake godine ministarstva  u Vladi Srbije donesu neki cilj u okviru svog budžeta o rodnoj ravnopravnosti.

„Zakonski okviri i alokacija sredstava je nešto što je veoma važno jer ono što nije u budžetu ne smatra se  prioritetom, zato smo mi pokazali da rodna ravnopravnost jeste prioritet Srbije“, rekla je Rikanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)