U trendu

Mijačić: Briselski sporazum se polako urušava

Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji izjavio je danas da odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtina o zabrani srpskih registarskih tablica ima za cilj da se zaustavi pregovarački proces u Briselu i da se nametne neka nova realnost.

Mijačić je agenciji Beta kazao da se Briselski sporazum polako urušava, kao što se već urušio Vašingtonski sporazum.

„Za urušavanje Briselskog sporazuma nisu krivi samo Beograd i Priština, nego i medjunarodna zajednica koja je garant implementacije sporazuma. Strani posrednici su sve manje zainteresovani za očuvanje briselskih pregovora jer ne vide nikakvu perspektivu“, ocenio je Mijačić.

Po njegovim rečima, velike sile sve više idu na varijantu zamrznutog konflikta nego na traženju rešenja izmedju dve strane.

Mijačić je kazao da je indikativno to što je odluka o zabrani srpskih tablica doneta odmah posle posete specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka Prištini.

„Očigledno je da Lajčakova poseta Kosovu nije iskorišćenja kako bi se dogovorilo rešavanje problema s registarskim tablicama. Akcija kosovske vlade je sprovedena mimo Lajčakovog znanja i s primenom sile“, rekao je Mijačić.

Dodao je da je indikativno i to što se na obnovljenim pregovorima u Briselu nije razgovaralo o daljoj upotrebi nestatusnih KS i srpskih registarskih tablica, iako se znalo da sporazum od pet godina ističe 15. septembra i da nerešavanje tog problema može da izazove konflikte.

Naveo je da sa KS tablicama na Kosovu ima oko 2.500 vozila, a sa srpskim tablicama PR, PE, PZ, DJ, UR, GL i KM još 9.500.

„Sporazumom iz 2016. godine se ne navodi da će nakon pet godina Kosovo moći da oduzima KS i srpske tablice i da izdaje privremene RKS tablice. Da je Kurti hteo da ovo pitanje reši mirnim putem, on je mogao da organizuje da se preko srpskih tablice lepe nalepnice RKS. Oni su započeli ovu akciju, a da nisu imali spremne čak ni probne tablice“, istakao je Mijačić.

Naglasio je da ova jednostrana mera kosovske vlade pogadja svako srpsko domaćinstvo na severu Kosova i Metohije, jer svi voze automobile koji su registrovani u centralnoj Srbiji.

„Da Kurti nije želeo konflikte, on bi još pre tri meseca upozorio vlasnike vozila sa srpskim registarskim oznakama da preregistuju svoje automobile“, ocenio je Mijačić.

Rekao je da je jedina dobra stvar to što još uvek nije došlo do sukoba izmedju oštećenih gradjana na barikadama i kosovske specijalne policije.

„Očigledno je da je postignut neki sporazum izmedju Beograda i Prištine, s obzirom da poslanici Srpske liste obezbedjuju i sprovode kosovske specijalce kroz pobunjeni narod. Nekada je Kfor kosovske carinike dovozio helikopterom na prelaze, a danas tu ulogu Kfora ima Srpska lista“, rekao je Mijačić.

Na pitanje Bete kako ocenjuje odluku predsednika Srbije Aleksandra Vučića da navodno odbije „kompromisni“ predlog zemalja Kvinte o rešavanju krize na severu Kosova, Mijačić je kazao da Vučić nije jasno saopštio kako je glasila ponuda zemalja Kvinte.

„Sad su u pitanju taktičke ige i jedne i druge strane. Tablice nisu jedina konfliktna tema izmedju Prištine i Beograda. Predstoji pitanje energetike koje ima možda i veću težinu od pitanja tablica i gde se mogu očekivati veći konflikti nego što je to slučaj sada“, zaključio je Dragiša Mijačić iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.