U trendu

Miketić (Zajedno): Pričom o ZOO vrtu Šapić odvlači pažnju sa svog kontinuiranog kršenja …

Poslanik opozicione stranke Zajedno, Đorđe Miketić, ocenio je danas da ideja gradonačelnika Aleksandra Šapića o izgradi ZOO vrta na Adi Ciganliji predstavlja odvlačenje pažnje javnosti sa slučajeva njogovog „kontinuiranog kršenja zakona“.

„Čitava ideja ove Šapićeve igranke oko ZOO vrta je u stvari pokušaj spina, jer mu je neophodna tema koja će podeliti javnost da se više mediji i građani ne bi bavili njegovim kontinuiranim kršenjem zakona, divljom gradnjom svoje kuće u Beogradu, neprijavljivanjem imovine Agenciji za sprečavenje korupcije, protivustavnom zadržavanju odborničke funkcije dok je bio predsednik opštine Novi Beograd, lažnim doktoratom koji je odbranio na univerzitetu na mladenovačkoj njivi, brojnim koruptivnim šemama sa vaučerima i karticama i slično“, nabrojao je Miketić.

U saopštenju stranke piše da je on ocenio da je gradonačelnik „u vrtlogu kriminala i jedina je sreća da ovu funkciju neće obavljati još dugo“.

Naglasio je da deo Ade Ciganlije na kojem je najavljena izgradnja ZOO vrta koji bi se preselio iz centra Beograda, „ispunjava uslov za proglašenje zaštićenog područja treće kategorije – zaštićeno područje lokalnog značaja“ što je već u postupku.

Miketić je naveo da je Zavod za zaštitu prirode Srbije 31. oktobra 2022. godine Studiju zaštite Predela izuzetnih odlika „Ada Ciganlija“ dostavio Sekretarijatu za zaštitu životne sredine Grada Beograda, kao nadležnom organu.

Potom je Ministarstvo zaštite životne sredine na osnovu Zakona o zaštiti prirode pokrenulo postupak uvodjenja zaštite prirodnog područja treće kategorije, kao „Predela izuzetnih odlika (PIO) ‘Ada Ciganlija’ „.

Po Uredbi o ekološkoj mreži, „PIO ‘Ada Ciganlija’ „je u okviru „ekološki značajnog područja Srbije“, a „skandal je da gradonačelnik Šapić ovo nije znao, što smo se lično uverili na njegovoj konferenciji za novinare iako je rekao da je ova lokacija pažljivo izabrana“, rekao je Miketić o Šapićevoj najavi od petka.

I direktor Centra za lokalnu samoupravu, Nikola Jovanović, ocenio je danaas da je najava premeštanja Zoološkog vrta na Adu Ciganliju, i to pre izrade novog Generalnog plana, „medijski trik“ za skretanje pažnje s većih problema.

„Nova gradska vlast je kao ključne zadatke u prvoj godini svoga mandata navela završetak nove autobuske stanice, izgradnju gasne stanice za autobuse i bolji sistem naplate karata u gradskom prevozu. Od svega toga za sada nema ništa“, rekao je Jovanović u saopštenju.

Dok rastu cene svih komunalnih usluga, priča se o Zoološkom vrtu čija nova lokacija neće biti realizovana u naredne dve godine, dodao je on.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar