U trendu

Miketić (Zajedno): Tajkuni kupuju simbole Beograda, građani ćute

Poslanik opozicione stranke Zajedno u Skupštini Srbije, Đorđe Miketić, danas je ocenio da simbole Beograda kupuju tajkuni, a stručnjaci i građani se ne protive rušenju i pljačkanju grada.

On je povodom prodaje poslovnog dela Geneks kule u Novom Beogradu u saopštenju naveo da je „otišao još jedan simbol grada, ali i simbol jedne epohe koji je svedočio da je Beograd nekada bio deo sveta, sa svojim progresivnim idejama koji je dao nemali doprinos u stvaranju univerzalne kulture zasnovane na jednakosti, humanizmu i modernizmu“.

Vertikalna polovina Geneks kula je danas na licitaciji prodata za 2,4 milijarde dinara. Agencija za licenciranje stečajnih upravnika nije saopštila ko je kupac, a po pisanju beogradskih medija to je firma Eureka Bar čiji je jedini vlasnik Aleksandar Kajmaković.

„Sama prodaja Geneks kule jednom tajkunu koji se krije iza drugog tajkuna – takođe je jedan simbol, slika i prilika našeg novog društvenog ideala: pohlepe i ćutnje.To su vrhunske vrednosti kojima se danas klanjamo i koje razumemo. Da nije tako, nikada ne bismo dozvolili da nam otmu železničku stanicu, ruiniraju Kalemegdan, Kosančićev venac, Vračar, obale reka, poruše brojne bisere arhitekture od istorijskog značaja…“, naveo je Miketić.

On je istakao da će tajkuni i lopovi uvek postojati, ali je pitanje šta čini struka i građani da ih spreče da preuzmu sve što je vredno.

„Nisu oni nikakvi maheri koji su svojom veštinom nama zavladali, već beskrupulozni nasilnici kojima se mi pognute glave sklanjamo sa puta. Oni tutnje i otimaju, dok arhitekte, istoričari umetnosti, studenti, sudije, činovnici, građani… ćutke tvituju. Mada dobar deo im i pomaže u tome, setimo se bivšeg dekana arhitekture koji je razorio zgradu Ikarusa u Zemunu. Tako izgleda Beograd danas, pun kolaboracionista tajkunskim okupatorima“, naveo je Miketić u saopštenju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.