U trendu

Milanović čestitao Vučiću i Orbanu, pozvao Srbiju da odluči gde pripada

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović čestitao je danas Aleksandru Vučiću i Viktoru Orbanu na pobedama na izborima u Srbiji i Madjarskoj, pozivajući pritom Srbiju da se odluči gde u političkom smislu želi da bude.

„Čestitam pobednicima, uz sve deformacije demokratije, nisam ja taj koji o tome treba odlučivati. To je izbor gradjana i ja im na tom izboru čestitam ako misle da je to najbolje za njih, govorim bez cinizma. Radićemo dalje zajedno“, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu gde je učestvovao na američko-hrvatskom forumu.

On je istakao da je Srbiju pozvao na saradnju i da ta država treba da se opredeli gde želi da bude, jer je Rusija daleko.

„Srbija se mora opredeliti i odlučiti je li zapad. Ona je geografski zapad, a šta je u smislu političke geografije, to se moraju odlučiti“, naglasio je hrvatski predsednik.

Upitan šta ako se ne odluči, Milanović je odgovorio da sledi „dalje propadanje Srbije u ekonomskom smislu“.

„Hrvatski napredak u 30 godina je dvostruka priča s obzirom na očekivanja 90-tih, računali smo da ćemo biti razvijeni kao Španija, a realno nismo, ali i dalje smo dvostruko razvijeniji od Srbije, što nije dovoljno“, naglasio je Milanović.

Na pitanje novinara ko bi trebalo da natera Srbiju da se opredeli, Milanović je odgovorio da to moraju oni sami.

„Srbi su posebna politička kategorija. Puni talenta, šarma, katkad autodestrukcije… Ja želim preko Dunava i kroz Srem da imam normalne susede, ljude koji se neće razmetati da su kupili neke polovne avione i nadmetati se sa Hrvatskom ko je jači“, dodao je hrvatski predsednik.

On je rekao da drugim državama ne treba dozirati o unutrašnjim pitanjima, poput toga „kakve će razrede imati preko granice, u školama u Budimpešti, Beogradu ili Varšavi, šta će učiti decu, jer je to njihova stvar“.

„Rasturićemo EU ako ćemo se previše baviti kosmopolitskim moralizovanjem“, ocenio je Milanović.

„Srbija nije beda ili šaka jada, ali neke pojave jesu. Beda je frustracija kad ne napreduješ tempom kojim su tvoji gradjani i društvo sposobni, a Srbija jeste i Hrvatska jeste, još više“, istakao je Milanović.

Govoreći o politici Srbije, on je rekao da je ona bila „kameleonska“, da ljube Rusiju, kojoj su „mala, zamrljana fusnota“ ukazavši da je sad Rusija „otišla svojim putem, koji je prevelik i za Nemačku i mračan je“.

„Gde je Srbija ostala, 300 kilometara od Budimpešte koja je u NATO“, dodao je Milanović.

Hrvatski predsednik je u tom kontekstu naveo i da je Srbija članica Partnerstva za mir, a ne Varšavskog pakta, da dobija vojnu pomoć od zapada, a od Rusije kupuje polovne MIG-ove 29, ocenivši da je priča o velikom prijateljstvu sa Rusijom „fikcija i kolektivna deluzija“ i da Srbija sad mora da odluči.

O potrebi da se Srbija odluči Milanović je prethodno govorio i na američko-hrvatskom forumu.

U svom govoru je takodje čestitao Viktoru Orbanu i Aleksandru Vučiću na pobedama na izborima, rekavši da te pobede nisu ukradene već su rezultat „dinamike u tim društvima“, ali da on ne bi bio srećan da je takva dinamika u Hrvatskoj.

Milanović je ocenio da „jedino vredi liberalna demokratija sa svim svojim oscilacijama, predvidivost, to da nije sva vlast u rukama jednog čoveka, da se istorija uči objektivno, što je teško, da su mediji slobodni, pa makar bili grozni kao u Hrvatskoj, da niko nema dominaciju, ni jedan centar moći“.

On je ocenio da „Budimpešta i Beograd nisu takvi, ali su i dalje demokratije, kakve god da jesu“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)