U trendu

Milanović: Istraga o bespilotnoj letelici u toku, premijer da primiri ministra odbrane

Premijer Hrvatske Zoran Milanović danas nije želeo da odgovara na pitanja novinara je li u bespilotnoj letelici koja se u četvrtak srušila u Zagrebu, bila aviobomba koja je eksplodirala, kako to tvrdi ministar odbrane i njegovi savetnici, rekavši da je javnost mirna i sigurna, a ministar problem premijera Andreja Plenkovića.

Posle susreta sa predstavnicima vojnog i obaveštajnog vrha, Milanović je na konferenciji za novinare rekao da istraga o letelice traje i pozvao sve koji imaju operativne podatke iz istrage da o tome „ćute“.

„O detaljima ne bih govorio. Pozvao bih i druge koji se obraćaju medijima ispred ‘grabe’ svakih 15 minuta da to ne rade“, rekao je Milanović.

On nije želeo da odgovara na pitanja novinara radi li se o aviobombi, što tvrdi ministar, ili je reč o bombi za samouništenje, kako ukazuju pojedini vojni analitičari.

Na ponovljena pitanja o izjavi ministra Marija Banožića i njegovih savetnika da je reč o aviobiombi koja je eksplodirala, Milanović je novinare uputio da o tome pitaju one koji sa tim informacijama izlaze u javnost.

„Savetovali su me puno bolji savetnici nego ovi koji idu po televizijama i imaju bradu k’o pop DJujić, a govore k’o Nikola Kalabić. Takvih eksperata koje sam video zadnjih dana, to je nadmašilo hrvatske resurse“, dodao je predsednik.

Milanović je rekao da je „ministar rekao šta je rekao“ i pozvao premijera da ga „primiri“.

„Ne mogu odgovarati za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju odredjenih ljudi“, rekao je Milanović.

Hrvatski predsednik je ocenio i da je „pitanje bombe teoretsko pitanje i stvar je istrage“.

„Ne mogu reći sa sigurnošću ni je li ta letelica doletela od strane ukrajinskih snaga. Ne možemo biti potpuno sigurni. Verovatno nećemo to nikad znati zato što i ako prikupimo materijalne dokaze, koji su uvek ograničeni, ne očekujemo da to Ukrajina prizna u ratnoj situaciji“, naglasio je Milanović.

Milanović je pozvao vladu da pronadje sredstva za sistem protivazdušne odbrane, koji treba početi graditi. jer ga Hrvatska nema. On je naglasio da je Hrvatska članica NATO, ali da za sopstvenu sigurnost snosi isklučivu odgovornost.

Upitan o najavi premijera da će se tražiti sistem Patriot za protivvazdušnu odbranu, Milanović je odgovorio da je to neozbiljno upitavši „ko će raditi sa njima, kondukteri ZET-a (javnog prevoza u Zagrebu)?“.

On je dodao prvo treba nabaviti jednostavnije sisteme koje država moćže da plati.
Milanović je rekao da se nije čuo ni sa kim iz NATO u vezi bespilotne letelice koja je preletela tri zemlje NATO i srušila se u Zagrebu pošto je sedam minuta bila u hrvatskom vazdušnom prostoru, i da za to nema potrebe.

„Time bih poslao potpuno pogrešnu poruku da je on tu trebalo da da neki odgovor a nije, to su odluke koje se u realnom vremenu donose u Zagrebu“, ocenio je predsednik.

On je naglasio da je reč o velikoj odgovornosti u kojoj bi pilot koji bi dobio zadatak da identifikuje uočeni objekt, mogao da donese i pogrešnu odluku I da sruši putnički avion ili projektil koji može srušiti zgradu.

Milanović je ponovio da je u toku istraga o eventualnim propustima hrvatske odbrane, ali je podsetio da je bespilotna letelica sovjetske proizvodnje svega sedam minuta bila u Hrvatskoj, a 40-tak u vazdušnom prostoru Madjarske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.