U trendu

Milanović: Povećanje broja hrvatskih vojnika na Kosovu nije provociranje Srbije

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da povećanje broja hrvatskih vojnika na Kosovu ne predstavlja provociranje Srbije, već da je posledica povlačenja snaga iz Avganistana.

„Nije to nikakvo provociranje Srbije. Srpske vlasti ne znaju kako da se izvuku iz te klopke u koju su sami upali pre 30 godina s Miloševićevim orgijanjem po Kosovu. To je kao rad nedeljom, konstantno manipulišu s tim. Ali rad nedeljom je jedna benigna tema, a pitanje nezavisnosti i položaja albanskog naroda je tema koja je dovela do rata i to do nekoliko ratova“, rekao je Milanović novinarima u Djakovu.

Milanović je kazao da je Vojska Hrvatske godinama na Kosovu i da je njeno prisustvo povećano nakon što su hrvatski vojnici napustili Avganistan.

„Ja sam već potpisao tu zapovest, ali da sam znao da im to toliko smeta, možda bismo razgovarali, bez ruganja“, naveo je hrvatski predsednik.

Dodao je da nije mislio da će ljudima u Beogradu, konkretno predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, smetati povećano prisustvo hrvatskih vojnika na Kosovu, pošto su Kosovo priznale gotovo sve članice EU, osim Kipra, Grčke, Rumunije, Španije i Slovačke.

„Kosovo je država koju je priznala praktično cela EU, osim pet država od kojih za dve razumem zašto nisu, a za tri ne razumem jer sam to pratio i razgovarao s premijerima i predsednicima svojevremeno više puta“, rekao je Milanović.

Reakciju Srbije Milanović opisuje kao „način da svoje birače drže u tenziji jednog nezavršenog rata“ i dodaje da „to rade već 30 godina“, iako je „nezdravo“.

„Hrvatska je imala ogromnu štetu od rata. Emotivno i materijalno. Srbija puno veću. Ja sam hrvatski predsednik, nisam predsednik Srbije, ali ne možeš ne videti. Koliko god se Djakovo nije razvijalo kako je trebalo i postalo još bogatije, toliko je Paraćin nažalost stao tamo gde je bio 1980-ih godina“, rekao je Milanović.

On je kazao i da Srbija i Hrvatska nisu u ravnopravnom položaju i ocenio da srpske vlasti „sve rade da ne udju u Evropsku uniju, a kao pregovaraju“ o članstvu.

„Mi nismo u ravnopravnom položaju. Mi smo članica EU, oni nisu. I ako žele da udju, moramo da razgovaramo. Nama nije padalo na pamet da se tako bezobrazno i drsko ophodimo s državama, sa Slovenijom koja je manja od Hrvatske, ali je bila članica EU“, naveo je.

Dodao je da „ne želi da koristi položaj Hrvatske za ucenjivanje, ali da ima dojam da na drugoj strani uopšte ne postoji stvarna ambicija da Srbija za 15 godina udje u EU“.

„To je možda zato što bi svi koji sad vladaju Srbijom, morali da traže domovinu negde drugde“, rekao je Milanović.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je ove nedelje tokom posete Prištini da je Zagreb odlučio da poveća svoj vojni kontingent u sastavu Kfora na Kosovu, dok su mediji u Srbiji preneli da je šef hrvatske diplomatije rekao da će formirati vojni kamp na Kosovu radi veće bezbednosti.

Tu, pogrešno prenetu izjavu odmah su oštro kritikovali visoki zvaničnici Srbije.

Nekoliko dana kasnije, Vučić je rekao da je Hrvatska donela takvu odluku da bi dodatno ponizila Srbiju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.