U trendu

Milenković Kerković (Dveri): Javne nabavke su paravan za pljačku gradjana

Potpredsednica pokreta Dveri Tamara Milenković Kerković ocenila je danas da su javne nabavke „paravan“ za pljačku gradjana Srbije od strane vladajuće Srpske napredne stranke (SNS).

„Politička SNS elita ubrzava proces potpunog zarobljavanja slobodnog tržišta sa ciljem uništenja konkurencije u javnoj potrošnji. Zajedničko poslovima države, koji se finansiraju novcem svih gradjana, je da konkurencije u ovim ugovorima nema ili je ona tako mala da služi isključivo stvaranju iluzije da se ne radi o jedinom ponudjaču. Takva situacija je antiteza svih priča o slobodnom tržištu, o konkurenciji i vladavini prava“, izjavila je Milenković Kerković u pisanoj izjavi.

Koalicija za nadzor javnih finansija je u analizi objavljenoj u utorak utvrdila je da je tokom 2020. godine u 100 najvrednijih poslova koje je država ili lokalna samouprava zaključila sa novcem svih gradjana – 75 tih poslova je zaključen sa jednim ponudjačem.

„Dakle, konkurencija nije postojala u 75 odsto analiziranih poslova najveće vrednosti u javnoj potrošnji. Sa druge strane, smanjen je i broj poslova zaključenih sa dva i tri ponudjača, pa dok je u 2019. godini zaključeno 20 poslova sa samo dva ponudjača i 9 sa konkurencijom od tri ponudjača , dotle je taj broj smanjen u 2020. godini na 18 poslova sa dva ponuđača i samo pet poslova sa tri ponuđača u trci za dobijanje javnih nabavki“, rekla je Milenković Kerković pozivajući se na analizu Topličkog centra za demokratiju.

Ona je kazala da je osnovni motiv uništenja tržišta i konkurencije u javnoj potrošnji – prelivanje novca iz javnog u privatni sektor, a da je krajnji cilj monopol na političkom tržištu i uništenje političke konkurencije.

„Radi se o predatorskom finansijsko-političkom kartelu koji je u potpunosti obesmislio sistem javnih nabavki i pretvorio ga u organizovanu pljačku novca gradjana Srbije. Radi se o sistemskoj korupciji najvišeg ranga koja se finansira novcem osiromašenih građana Srbije i osnovni je generator najvišeg jaza izmedju bogatih i siromašnih, koji je u Srbiji najviši u Evropi“, ocenila je potpredsednica Dveri.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.