U trendu

Milijardu evra pomoći EU za Zapadni Balkan da prevaziđe energetsku krizu

Evropska komisija će izdvojiti milijardu evra pomoći za Zapadni Balkan za prevazilaženje energetske krize, koja će biti dostupna u januaru, najavila je danas u Berlinu predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Prvi deo paketa od 500 miliona evra biće u obliku grantova za pomoć domaćinstvima i privrednicima koji su najteže pogodjeni krizom.

Paket finansijske podrške će biti usvojen u decembru i dostupan u januaru, kazala je Fon der Lajen na konferenciji za novinare na kraju samita Berlinskog procesa.

Drugi deo pomoći, takodje 500 miliona evra u grantovima, biće namenjen investicijama u energetsku infrastrukturu, obnovljive izvore i energetsku efikasnost.

Kako je navela, to se uglavnom odnosi na gasne interkonektore kako bi se izgradila zajednička mreža i interkonekcija u regionu sa EU.

“Veoma je važno ulagati u obnovljivu energiju jer nam to daje nezavisnost, čistu energiju i otvara radna mesta”, kazala je Fon der Lajen.

Dodala je da će se raditi i na sigurnosti snabdevanja unapredjenjem medjusobnog pristupa energetskim cevovodima i skladištima, što će pomoći u slučaju da se neka od zemalja nadje u problemu.

“EU i Zapadni Balkan će harmonizovati svoje planove i mere za krizne i vanredne situacije, u duhu solidarnosti i veće otpornosti”, rekla je Fon der Lajen.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar