U trendu

Milivojević (DS): U Srbiji više neće biti izbora pod uslovima koje diktira Aleksandar Vučić

Poslanik Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević izjavio je danas da u Srbiji više neće biti izbora po uslovima koje, kako je rekao, diktira Aleksanda Vučić.

Komentarišući Vučićevu najavu raspuštanja vlade i raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora za septembar, Milivojević je agenciji Beta kazao da nikakvih izbora neće biti „po Vučićevim izbornim uslovima“.

„Od Aleksandra Vučića više ništa ne zavisi, ni datum raspisivanja ni održavanje izbora. Neće biti izbora pod uslovima koje on diktira“, naglasio je poslanik.

Dodao je da predsednika Srbije ništa ne sprečava da već danas ispuni sve zahteve građana čiji je cilj da se zaustavi nasilje u Srbiji.

Milivojević je rekao da će opozicija zajednički artikulisati sve zahteve građana i da odstupanja neće biti.

„Nećemo dozvoliti da dođe do eskalacije narodnog gneva. Učinićemo sve da protesti ostanu dostojanstveni i veličanstveni i pre svega da budu usmereni protiv nasilja“, kazao je on.

Milivojević je istakao da Srbija od petka više nije privatna država Aleksandra Vučića.

„Nakon masovnih protesta protiv nasilja, Srbija počinje da liči na državu u kojoj se pitaju građani. Predsednik Vučić više neće moći da krši Ustav“, ocenio je poslanik.

On je naglasio da građani i opozicija neće dozvoliti Vučiću da na silu ostane na vlasti.

„Vučić nam preti nekim novim Majdanom, a mi mu poručujemo da nećemo dozvoliti novu Budimšpeštu ili novi Prag u srcu Evrope. Ovo nije 1968. godina, pa da tenkovi gaze narod. Koliko god Vučić bude prizivao mržnju i na silu pokušavao da ostane na vlasti, to mu neće biti dozvoljeno“, zaključio je Milivojević.

Učesnici protesta održanih u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Nišu, Požegi, Čačku…, zahtevaju hitno zaustavljanje promocije nasilja u medijima i javnom prostoru, uključujući i smenu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM).

Takođe, traže gašenje štampanih medija i tabloida koji promovišu mržnju i nasilje i kontinuirano krše novinarski kodeks, kao i, kako su naveli, oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama koje promovišu nasilje poput Pinka i Hepi.

Zahtevaju i ukidanje programa koji promovišu nasilje, nemoral i agresiju na televizijama s nacionalnom frekvencijom, poput rijaliti programa.

Traže i smenu ministra prosvete Branka Ružića (koji je podneo ostavku), ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno informativne agencije Aleksandra Vulina.

Ocenli su da je ostavka ministra prosvete dokaz da vlast poznaje samo pritisak građana i da je, kako su ukazali, neophodno istrajati dok se svi zahtevi ne ispune.

Traže i sazivanje sednice Narodne skupštine na kojoj će se razmotriti odgovornost Vlade Srbije i bezbednosna situacija u zemlji kao i, kako su dodali, dugoročna rešenja koja je neophodno primeniti kako do tragičnih događaja, koji su se 3. i 4. maja dogodili u OŠ „Vladimir Ribnikar“, Mladenovcu i Smederevu, nikada više ne bi došlo.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.