Milivojević: Kriza na Kosovu možda i kupovina vremena

Analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da namera političkih aktera na Kosovu da se o dijalogu sa Beogradom raspravlja u parlamentu predstavlja makar neki obrazac demokratije kog nema u Beogradu, budući da „glavni pregovarač“ o dijalogu ne izveštava Skupštinu Srbije, već sina predsednik Fonda za otvoreno društvo Džordža Soroša.

Milivojević je agenciji Beta kazao da je premijer Kosova Ramuš Haradinaja u jednom intervjuu priznao da se Kosovom upravlja iz Vašingtona, ali da se bar trude i traže neku vrstu makar lažnog legitimiteta i legaliteta da postupaju po nekom demokratskom obrascu, makar to radili samo da bi kupili vreme i odložili s dnevnog reda teme koje im ne odgovaraju.

Milivojević nije odbacio mogućnost da je zahtev za raspravu u parlamentu i politička kriza na Kosovu koja je proizišla samo fingirana.

„Vrlo često se to do sada dešavalo da se fingira kriza, da se kupuje vreme i neke teme koje su sticajem okolnosti na dnevnom redu skinu sa dnevnog reda ili odlože. Priča sa ZSO je najbolji primer. Prosto je neverovatno da su albanski politički činioci sa Kosova i vlasti i opozicije za ovih pet i po godina uspevali da zamajavaju ne samo srpsku pregovaračku stranu već i posrednike iz EU i da jedinu obavezu iz Briselskog sporazuma potpuno ostave po strani i da ona uopšte nije ni na vidiku“, rekao je Milivojević.

On je kazao da je neverovatno da se na Kosovu u jednom danu održavaju dve sednice – jedna na zahtev vlade, a druga na zahtev opozicije koje se tiču pregovora i da se vodi bitka ko će biti pregovarač, da li predsednik ili vlada i da li uopšte treba razgovarati o korekciji granica, a da sa druge strane u Beogradu u Skupštini Srbije o dijalogu nema ni reči.

„Prisustvujemo sceni da Skupština kao vrhovno zakonodavno telo i državni organ koga biraju gradjani ne biva uopšte obaveštena o tome o čemu se pregovara u Briselu, a kamoli da se traži saglasnost Skupštine. Ovde se vode neki pregovori, a glavni pregovarač ne referiše skupštini, ni vladi već sinu Džordža Soroša“, rekao je Milivojević.

Ona je kazao da se paraleno s tim Ustavni sud Srbije pravi „gluv, slep i lud“ na više inicijativa za ocenu ustavnosti koje se tiču Briselskog sporazuma proglašavajući se ili ne nadležnim ili čak u jednom slučaju okarakterišući to kao politički sporazum, a reč je o delu državne teritorije.

„Koji Ustavni sud bilo gde u svetu karakteriše kao politički sporazum nešto što se tiče teritorijalnog integriteta i suvereniteta jedne zemlje“, pitao je Milivojević.

On je naveo da Ustav kaže da Vlada vlada, a ne predsednik republike koji je, kako je naveo, „ceremonijalna figura koja dodeljuje ordene i u svečanim situacijama postrojava vojnike“.

Milivojević je kazao da nigde u svetu ne postoji zemlja koja se dobrovoljno odriče dela svoje teritorije uz nekava obrazloženje da nas je ionako malo na Kosovu ili zato što su rubni krajevi Srbije opusteli.

„Pa šta da uradi Rusija koja ima 100 puta više teritorije u odnosu na broj stanovnika? Šta da radi Mongolija koja ima tri miliona stanovnika na teritoriji na kojoj može živeti milijardu ljudi? Da li oni treba da se odreknu svoje teritorije i kažu evo daćemo Kini, jer je ona najnaseljenija na svetu“, rekao je Milivojević.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.