U trendu

Milivojević: Pregovarači iz Beograda Briselskim sporazumom udaljili Kosovo od Srbije

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je danas da je nakon deset godina od potpisivanja Briselskog sporazuma Kosovo još dalje od Srbije, a ona je jednako daleko od Evropske unije (EU) kao što je bila i 2013. godine.

Milivojević je agenciji Beta kazao da je potpisivanje tog sporazuma bila greška srpskih vlasti, a da je jedino pozitivno to što Srbija, kako je rekao, ekonomski relativno bolje stoji nego pre deset godina.

„Investicije u poslednjih deset godina, kojima možemo gledati u zube, su posledica Briselskog sporazuma. Ali, značajnije su, odnosno štetnije posledice to što je Kosovo dalje od Srbije, a Srbija je jednako daleko od ulaska u EU kao što je i bila pre potpisivanja tog sporazuma“, ocenio je Milivojević.

Naglasio je da je vreme pokazalo da je Briselski sporazum štetan po Srbiju i srpski narod u pokrajini, jer srpska država više ni simbolički ne stanuje na Kosovu i Metohiji.

„Briselski sporazum je potpisan u vremenskoj iznudici jer je Vučić poverovao u evropska obećanja da će Srbija iste godine otvoriti pregovore sa EU. To se, nažalost, desilo tek posle više od godinu i po dana, a mi smo izgubili vreme za pregovore kojima su se mogla postići bolja rešenja“, kazao je politikolog.

Briselskim sporazumom su, dodao je, prekršene mnoge odredbe Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti.

„Tim sporazumom smo dobili UČK preobučen u kosovsku vojsku i policiju u više formata, iako Rezolucija 1244 (Saveta bezbednosti UN) predviđa opštu demilitarizaciju“, objasnio je Milivojević.

Komentarišući član 14, u kome se navodi da se Beograd i Priština obavezuju da neće jedni druge blokirati niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane, Milivojević je rekao da je Vučić, mimo volje građana Srbije, odobrio da se prećutno dozvoli učlanjenje Kosova u mnoge međunarodne institucije i saveze.

„Ova vlast se fatalistički vezala da o budućnosti Kosova pregovara uz posredovanje s onima koji su Kosovo okupirali i priznali kao nezavisnu državu. Između Prištine i Beograda mogu da posreduju samo oni koji za to dobiju mandat od Saveta bezbednosti“, istakao je on.

Dodao je da je prema rezoluciji SB iz 2010. godine uloga EU da olakša donošenje rešenja između Beograda i Prištine, a ne da ih nameće.

„Potpisivanje Briselskog sporazuma je bila velika greška. To su bile protivustavne radnje, a Srbija se ekspresno brzo oslobodila svih elementa državnosti na teritoriji Kosova i Metohije“, ocenio je Milivojević.

Prema njegovim rečima, Srbija za deset godina nije uspela da nametne rešavanje pitanja privatne i državne svojine na Kosovu.

„Srbija je izručila svoju imovinu Prištini iz oblasti telekomunikacija i energetike. Veliki je neuspeh našeg pregovaračkog tima što se nije izborio za rešavanje pitanja uzurpirane privatne imovine, kao i uzurpirane imovine Srpske pravoslavne crkve i državnih preduzeća. Dejtonskim sporazumom svim građanima BiH omogućeno je da povrate imovinu bez obzira da li je ona bila uzurpirana ili pod pritiskom otuđena. Vučićevi pregovarači tu temu nisu uspeli ni da nametnu“, zaključio je Milivojević.

Na današnji dan 2013, tadašnji predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i bivši premijer Kosova Hašim Tači potpisali su „Prvi sporazum o glavnim principima normalizacije“ odnosa Beograda i Prištine, takozvani Briselski sporazum (BS).

U sporazumu koji ima 15 tačaka, predviđeno je osnivanje Zajednice većinski srpskih opština i integracija policije i pravosuđa sa severa u okvire kosovskog sistema.

Sporazumom je dogovoren izlazak srpske zajednice na lokalne izbore po kosovskim zakonima, postizanje sporazuma o telekomunikacijama i energetici do juna 2013. godine.

Potpisnici su se obavezali da neće jedni druge blokirati, niti podsticati druge da blokiraju evropske integracije druge strane.

Zvanični Beograd tvrdi da je ispunio sve obaveze iz Briselskog sporazuma i optužuje drugu stranu da nije ispunila jedinu obavezu koju je imala Prištini, a to je osnivanje Zajednice srpskih opština.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.