U trendu

Ministar odbrane negirao navode o izvozu oružja Ukrajini

Ministar odbrane Miloš Vučević negirao je danas da Srbija prodaje oružje Ukrajini i ocenio da ti navodi imaju za cilj da destabilizuju zemlju i uvuku je u konflikt u kojem Srbija ne želi da učestvuje.

„Više od deset puta smo demantovali te neistine i evo, učinićemo to opet. Srbija nije prodavala, niti će, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta. Nekome je očigledno cilj da uvuče Srbiju u taj sukob ali mi se dosledno držimo naše utvrđene politike“, rekao je Vučević za portal Sputnjik.

On je to izjavio nakon pisanja britanske agencije Rojters koja je objavila takve informacije, pozivajući se na navodna tajna dokumenta Pentagona po kojima se Srbija obavezala na slanje oružja Ukrajini, odnosno po kojima je to već činila.

Vučević je rekao da Srbija prodaje oružje drugim državama, koje su daleko od rusko-ukrajinskog sukoba.

„Uvek postoji mogućnost da se neko oružje na nekakav volšeban način nađe i na teritoriji konflikta, ali to apsolutno nikakve veze nema sa Srbijom. To je pitanje za one države koje ne poštuju međunarodne norme, ugovorne klauzule i uzuse poslovanja. Ponavljam, Srbija nije slala oružje Ukrajini i sve što je objavljeno na tu temu su neistinite spekulacije“, rekao je Vučević.

Prema navodima Rojtersa, dokumenti Pentagona pokazuju da Srbija „ima političku volju i vojne kapacitete“ da obezbedi oruže za Ukrajinu, iako ta agencija dodaje da nije bila u stanju da nezavisno potvrdi autentičnost tog dokumenata.

Pentagon, naime, nije komentarisao dokumente koji su dospeli u javnost.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.