Ministar odbrane Srbije razgovarao s delegacijom Iraka o saradnji

Ministar odbrane Srbije Zoran Djordjević razgovarao je danas sa ministrom inostranih poslova Iraka Ibrahimom Al-Ašaiker Al-Džafarom o saradnji u oblasti odbrane, političko-bezbednosnoj situaciji u regionu i na Bliskom istoku i o migrantskoj krizi.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, iračka strana je upoznata sa aktuelnom pozicijom i stavovima zvaničnog Beograda o pitanjima značajnim za Srbiju, procesom pristupanja EU, angažovanjem pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama, kao i aktivnostima i rezultatima Zajedničkih snaga policije i vojske na sprečavanju prelazaka i krijumčarenja ilegalnih migranata na teritoriju Srbije.

„Izražena je spremnost Ministarstva odbrane Srbije da, pored težišno vojnoekonomske, sa iračkom stranom razvija i saradnju u oblastima vojnog obrazovanja i vojne medicine i svim drugim oblastima od zajedničkog interesa. Razmenjeni su stavovi o trenutnoj političko-bezbednosnoj situaciji u regionu Zapadnog Balkana i Bliskog istoka, dok je poseban akcenat stavljen na aktuelnu migratornu krizu, kao i na problem terorizma“, navodi se u saopštenju.

Djordjević je istakao da dve zemlje i naroda imaju istorijske veze i tradicionalno dobre odnose od gotovo 60 godina, sličnu zajedničku sudbinu i velike patnje iz ratova, kao i dostojanstvo, integritet i zajedničke vrednosti.

On je naglasio da svojevrsnu sponu izmedju dva naroda i države predstavlja veliki broj iračkih državljana koji su završili studije na Univerzitetu u Beogradu, a koji se danas nalaze na istaknutim položajima u iračkim institucijama.

Ministar je preneo zahvalnost Srbije na podršci Iraka u odbrani principa medjunarodnog prava i očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije kroz nepriznavanje Kosova.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.