Ministar pravde: Srbija ne može da bude deo istrage ubistva Olivera Ivanovića

Ministar pravde Kosova Abeljad Tahiri izjavio je danas da Kosovo neće dozvoliti Srbiji da bude uključeno u istrazi smrti predsednika Gradjanske inicijative SDP,Olivera Ivanovića, ali da je spremno da saradjuju sa Srbijom oko tog slučaja.

„Ni u kom slučaju nećemo nikakvo mešanje u istrazi nijedne druge institucije, sem onih Republike Kosovo. Mi ćemo primati informacije iz Srbije koje vode ka hapšenju, ali ne i njeno mešanje (u istrazi). To ćemo raditi samo mi“, kazao je Tahiri za portal gazetaexpress.com.

On je rekao da će se istragom baviti policija i tužilaštvo Kosova.

U zajedničkoj izjavi Ministarstva pravde i Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova koja je podeljena medijima navodi se da je ubistvo Ivanovića neprihvatljivo i da se ne može tolerisati, kao i da takva dela zahtevaju hitnu reakciju.

„Ministarstvo pravde je spremno za medjusobnu pravnu saradnju i pozdravlja spremnost institucija Srbije da pruže pravnu pomoć kroz razmenu informacija koje mogu da doprinesu što bržem rešavanja slučaja, ne dovodeći u pitanje istražni postupak i ne dovodeći u pitanje i neprikosnovenu jurisdikciju Republike Kosova u vodjenju istrage“, stoji u zajedničkom saopštenju dva kosovska ministarstva.

Posle izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će od Unmika i Euleksa tražiti da se u istragu uključe i predstavnici institucija Srbije, predsednik Kosova Hašim Tači izrazio je sinoć tokom telefonskog razgovora s njim spremnost da kosovske institucije saradjuju sa srpskim u istrazi ubistva Ivanovića.

Tači je na Fejsbuku napisao da su nadležni organi Kosova spremni da, u skladu s važećim zakonima Kosova, saradjuju i primaju „bilo kakvu pomoć koja može dovesti do rasvetljavanja ubistva“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.