U trendu

Ministar Žigmanov: Odredbe o rodno osetljivom jeziku se moraju sprovesti

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov izjavio je danas da je neophodno sprovesti zakon koji uvodi „rodno osetljivi jezik“, što predstavlja i vladavinu prava, iako ga prate suprostavljeni stavovi.

On je izjavio da je današnji dijalog pod nazivom – „Kako do rodno osetljivog jezika“, prvi u takvom nizu, kako bi se odgovorno i transparentno o tome govorilo, pa su pozvane sve zainteresovane strane – predstavnici države, akademske zajednice, nevladine organizacije.

Podsetio je da je Zakon o rodnoj ravnopravnosti donet pre dve godine i da je predviđeno da odredbe, koje se odnose na rodno osetljivi jezik, budu u primeni za godinu i po dana, što je „sasvim dovoljno vremena“ da se reše dileme.

Mada je pitanje rodno osetljivog jezika izazvalo velike polemike u javnosti, on je potvrdio da nije predviđena sankcija za nesprovođenje tog zakona ali će svakako postojati monitoring.

Šefica kancelarije Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena u Srbiji Milana Rikanović izjavila je da zakon propisuje „niz obaveza za organe javne vlasti, obrazovne institucije i institucije javnog informisanja“.

„Rodno osetljiv jezik promoviše ravnopravnost između muškaraca i žena. Moramo da se zalaženo za apsolutnu vladavinu prava i sprovođenje zakona ne može biti upitno, mi možemo da razgovaramo zajedno na koji način, u kojim rokovima i kako možemo da osiguramo da sve zainteresovane strane imaju zajednički pristup. Nadam se da oko vrednosti nama dileme“, navela je Rikanović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar