U trendu

Ministarka Begović: Bez razmene podataka nema razvoja novih lekova

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Jelena Begović izjavila je da Memorandum koji je potpisan pre nekoliko dana sa kompanijom Bi-Dži-Aj predstavlja prvi korak ka naučnoj saradnji i pristupu podacima, s obzirom na to da ta kompanija ima najveću bazu genetskih podataka.

Ministarka je na RTS-u rekla da jedan od delova potpisanog Memoranduma predstavlja i prisustvo kompanije Bi-Dži-Aj na Bio 4 kampusu te da je ova kompanija u Srbiji otvorila jedan centar za bioinformatiku i dogovorila saradnju sa fakultetima Beogradskog univerziteta.

Ministarka Begović je rekla da saradnja sa ovako velikim kompanijama, ali i istraživačkim centrima, koji diktira razvoj novih tehnologija u ovom slučaju sekvencioniranje DNK, omogućava da Srbija u naučnom smislu napravi jedan veliki korak napred.

„Veoma je bitna razmena podataka jer je to osnova za razvoj novih lekova. Bez podataka više nema ni nauke, a ni medicine“, navela je ministarka.

Begovićeva je rekla da je država izgradila fantastičnu infrastrukturu za čuvanje podataka, a to je centar u Kragujevcu.

„Radimo na tome da naši genetski podaci idu u našu bazu podataka i da su oni potpuno sigurni. Građani mogu da budu potpuno sigurni da smo uradili sve da naši genetski podaci ostaju u našoj zemlji i da mi upravljamo njima“, rekla je ministarka.

Kada je reč o Bio 4 kampusu, rekla je da je početak godine predviđen za njegovu izgradnju, a da je trenutno u toku priprema dokumentacije za građevinsku dozvolu.

Izgradnja BIO4 kampusa najavljivala je ranijih godina premijerka Ana Brnabić koja je rekla da bi njegova izgradnja trebalo da počne u prvoj polovini 2023. godine, a useljenje se očekuje u prvoj polovini 2025. godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.