U trendu

Ministarka pravde: Nasilje nad ženama apsolutno neprihvatljivo

Na konferenciji povodom obeležavanja 20 godina od uvodjenja krivičnog dela nasilja u porodici u krivično zakonodavstvo Srbije predstavljen je zakonski okvir, sudska praksa i baza prakse Evropskog suda za ljudska prava u ovoj oblasti.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je svako nasilje nad ženama i devojčicama apsolutno neprihvatljiva pojava koja negativno utiče na celo društvo.

„Republika Srbija će, zajedno sa predstavnicima organizacija civilnog društva, nastaviti da unapredjuje kapacitete za sprečavanje i borbu protiv nasilja u porodici, rukovodeći se najvišim evropskim standardima u ovoj oblasti“, rekla je Popović.

Posebno se osvrnula na značaj preventivnog delovanja i pružanje pravovremene zaštite svim ženama i devojčicama, ističući da je Ministarstvo pravde u tom cilju revidiralo i unapredilo platformu „Isključi nasilje“.

„Nasilje u porodici nije stvar porodičnog i privatnog života pojedinaca, već društveni problem čijem rešavanju moraju pristupiti sve institucije“, istakao je direktor Pravosudne akademije Nenad Vujić, navodeći da je Pravosudna akademija u tom cilju uvrstila sprečavanje nasilja u porodici u redovne obuke sudija, javnih tužilaca i predstavnika policije, i u početne obuke za buduće sudije i javne tužioce.

Konferenciji je prisustvovala i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković, navedeno je u saopštenju Ministarstva pravde.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar