U trendu

Ministarka pravde Srbije razgovarala u Njujorku s tužiocem Haškog tribunala

Ministarka pravde Srbije Nela Kuburović i glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc saglasili su se danas u Njujorku da je neophodna bliska saradnja država regiona da bi nerešeni slučajevi ratnih zločina dobili epilog u okviru domaćih pravosudnih sistema.

Kuburović je uoči sednice Saveta bezbednosti UN razgovarala s Bramercom o 24. Izveštaju o radu Medjunarodnog krivičnog tribunala za bivšu Jugoslaviju, koji je ujedno i poslednji izveštaj o radu tog suda.

Ona je istakla da je Srbija od početka rada Tribunala bila posvećena procesuiranju ratnih zločina, „kako pred samim Haškim tribunalom, tako i pred domaćim pravosudnim organima“, saopštilo je Ministarstvo pravde Srbije.

Bramerc je, govoreći o prvostepenoj presudi Ratku Mladiću, „pozdravio stav Srbije i izjave srpskih zvaničnika“.

On je naveo da reakcije koje su došle iz Hrvatske povodom presude „u slučaju Prlić“, nisu naišle na pozitivnu reakciju, „kako Haškog tribunala, tako i EU“, navodi se u saopštenju.

Bramerc je ponovio da Haški tribunal nije donosio presude protiv odredjene države ili njenog naroda, već u odnosu na konkretne pojedince.

On je ukazao da je neophodan nastavak saradnje država sa „Rezidualnim mehanizmom“ koji je preuzeo neokončane postupke Tribunala u Hagu.

Sagovornici su se saglasili „da je i posle skoro dve i po decenije ostalo više stotina nerešenih slučajeva ratnih zločina koji treba da svoje epiloge nadju u okviru domaćih pravosudnih sistema država, te da je neophodna bliska saradnja među državama regiona“.

Kuburović je rekla da je Srbija usvojila Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina i prateći akcioni plan i da je u septembru formirano radno telo koje će pratiti sprovodjenje.

Ona je naglasila da Tužilaštvo za ratne zločine u Srbiji vodi postupke protiv počinilaca najtežih dela protiv čovečnosti, bez obzira na njihovu nacionalnost i etničku pripadnost, „što nije slučaj kod ostalih država bivše SFRJ“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.