U trendu

Ministarke: Austrija potvrdila podršku i pomoć Srbiji na putu ka EU

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević i austrijska ministarka za EU i Ustav Karoline Edštadler razgovarale su danas u Beogradu o pomoći Austrije na putu Srbije ka Evropskoj uniji, ali i ekonomskim odnosima i migracijama.

„Austrija je oduvek podržavala proširenje na Zapadni Balkan, a od početka rata u Ukrajini nam je jasno da je potrebno veoma odlučno i brzo reagovanje. Evropska unija nije celovita bez Zapadnog Balkana“, rekla je Edštadler novinarima nakon sastanka.

Iskazala je podršku u napretku u reformama u Srbiji i dodala da je Srbija deo Evrope koja ne sme biti podeljena.

Beogradu je poručila da stane iza evropskih vrednosti i sankcija Rusiji.

Edštadler je ocenila da je saradnja dve zemlje „stalna i stabilna“, a narodi „izuzetno bliski i povezani“.

„Srbija je najznačajniji partner Austrije u regionu, a Austrija je 2. najveći investitor u Srbiji sa oko 400 preduzeća, odnosno više od 22.000 radnih mesta. Naša razmena je 2022. godine dostigla rekorno visok nivo sa 1, 93 milijarde evra“, dodala je.

Miščević je izjavila da su danas razgovarale o načinima da se put Srbije ka EU unapredi imajući u vidu „političku, ekonomsku i svaku drugu vrstu pomoći Austrije“.

„Razgovarale smo o reformama u oblasti vladavine prava, gde se nalazimo u pitanjima kao što je reforma pravosuđa i implementacija medijske strategije i šta su nam planovi za dalje i da je jedan od naših osnovnih ciljeva nastavak reformi u procesu evrointegracije i želimo da zamolimo za svaku vrstu tehničke i svake druge pomoći“, rekla je Miščević.

Dodala je i da su razgovarale kako iskoristiti prostor „da se obnovi dijalog o proširenju i Zapadni Balkan dobije na značaju“.

Ministarke su pohvalile i saradnju dve zemlje u oblasti ilegalnih migracija i trgovine ljudima.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar