U trendu

Ministarstvo kulture traži reakciju međunarodnih aktera posle obijanja crkve u Velikoj Hoči

Ministarstvo kulture pozvalo je danas „međunarodne aktere“ na Kosovu da reaguju povodom obijanja konaka crkve Svetog Jovana u Velikoj Hoči.

Iz Ministarstva su ocenili da je to „poslednji u nizu napada na objekte Srpske pravoslavne crkve koji pokazuje visok stepen ugroženosti srpske verske i kulturne baštine na Kosovu i Metohiji“.

„Ovakvim vandalskim incidentima, zasnovanim na mržnji prema srpskom narodu ugrožava se ne samo kulturno nasleđe na prostoru Kosova i Metohije, već se istovremeno i otvoreno preti bezbednosti i opstanku srpskog naroda“, stoji u saopštenju Ministarstva kulture.

Ocenjuje se da Priština „ne čini ni najmanje napore da zaštiti“ srpsku kulturnu i versku baštinu.

„Nasuprot tome, Priština sprovodi agresivnu kampanju zloupotrebe i instrumentalizacije, sa jedinim ciljem da se srpsko kulturno nasleđe izbriše ili utopi u takozvano kulturno nasleđe Kosova falsifikovanjem prošlosti i namernim ignorisanjem istorijskih činjenica“, naveli su iz Ministarstva kulture.

Nepoznate osobe provalile su u noći između petka i subote u crkvu Svetog Jovana u Velikoj Hoči iz koje su ukrali kablove za struju.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.