U trendu

Ministarstvo odbrane: 'Platinasti vuk' ispunjavanje obaveza Srbije u multinacionalnim operacijama

 Ministarstvo odbrane je danas saopštilo da je zaključkom Vlade Srbije iz marta taktička vojna vežba „Platinasti vuk“ izuzeta iz moratorijuma na izvođenje vežbi sa stranim partnerima i da je donošenje te odluke „ispunjavanje obaveza koje je Srbija preuzela vezi sa učešćem Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama“.
Ministarstvo je dodalo da je i dalje na snazi zaključak Vlade iz februara 2022. godine, kojim se prekidaju i odlažu sve aktivnosti u vezi sa vežbama sa stranim partnerima.

Ministarstvo je u saopštenju povodom izjave poslanika Dveri Borka Puškića da ta vojna vežba vojski Srbije i NATO saveza „gazi koncept vojne neutralnosti Srbije“, navelo da je ta međunarodna vežba od 2014. do 2021. godine realizovana ukupno sedam puta.

„Njena realizacija ove godine ni na koji način ne predstavlja presedan, nego kontinuitet međunarodne saradnje koja donosi isključivu korist Vojsci Srbije i doprinosi unapređenju njene operativne sposobnosti“, navelo je Ministarstvo i izjavu Puškića ocenilo kao „netačnu i neadekvatnu“.

Međunarodna taktička vežba „Platinasti vuk 23“ biće održana od 16. do 30. juna 2023. godine u Srbiji zajedno sa više partnerskih zemalja sa kojima Vojska Srbije učestvuje u multinacionalnim operacijama.

Cilj te vežbe je, kako se dodaje u saopštenju, „održavanje postignutog nivoa interoperabilnosti jedinica Vojske Srbije za učešće u multinacionalnim operacijama“.

Srpski pokret Dveri je danas pozvao ministra odbrane Srbije, Miloša Vučevića, da „odmah otkaže najavljenu sramnu vojnu vežbu ‘Platinasti vuk’, na jugu Srbije, naše vojske sa NATO savezom, pod dirigentskom palicom Amerike, kojom se gazi koncept vojne neutralnosti Srbije“.

Poslanik Pokreta i član skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Borko Puškić, novinarima je ispred zgrade Ministarstva odbrane rekao da je odluka o održavanju te vežbe „protivustavna i stvara sumnju da vlada ne sprovodi suverenu politiiku, već da ispunjava naloge američkog ambasadora Kristofera Hila“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.