U trendu

Ministarstvo pozvalo novinare koji su napustili Radnu grupu da preispitaju odluku

Ministarstvo kulture i informisanje pozvalo je danas udruženja i asocijacije koje su istupile iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara da još jednom „preispitaju svoju odluku“, i da nastave zajednički rad u cilju stvaranja boljeg medijskog okruženja.

„Za tri meseca rada ova radna grupa je pokazala da može zajedno ne samo svojim predlozima, već i konkretnim delovanjem u okviru svog mandata, da pruži veliki doprinos da se bezbednosni položaj novinara poboljša, kao i da se njihova zaštita podigne na jedan viši nivo“, navedeno je u saopštenju.

Ministarstvo je podsetilo da je realizacija projekta ‘SOS telefon’ mali, ali značajan korak u tom procesu kroz koji je put u ostvarivanju zaštite novinara precizno trasiran u cilju pravovremene i efikasne zaštite novinara.

U saopštenju, ministarstvo je navelo da na narednom sastanku, koji je planiran ovog meseca, ima „prostora da se razmotre sve aktuelne teme koje su vezane za bezbednost i zaštitu novnara“.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Asocijacija medija, Asocijacija onlajn medija (AOM) i Poslovno udruženje Asocijacije nezavisnih lokalnih medija „Lokal pres“ istupili su danas iz Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara zbog „ignorisanja“ napada i ugrožavanja sigurnosti novinara u Srbiji.

Članovi tih pet udruženja su rekli da Vlada izmedju ostalog nije reagovala na pozive predstavnika novinarskih udruženja i nevladinih organizacija da „hitno reaguju“ i spreče ugrožavanje bezbednosti novinara redakcije „Krik“.

Oni su najavili da će nastaviti da rade na unapredjenju bezbednosti novinara u Srbiji, iako nadležne institucije ne uspevaju da „stvore“ atmosferu u društvu koja neće tolerisati napade na novinare, preneo je list „Danas“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.