U trendu

Ministarstvo pravde Srbije: Albanac koji je preminuo u zatvoru odbijao da se leči

Artan Zumberi (Zymberi), norveški državljanin poreklom sa Kosova, koji je preminuo u zatvoru u Srbiji 27. novembra, „odbio je da se leči od bolesti koju je imao“, rečeno je danas Radiju Slobodna Evropa (RSE) u ministarstvu pravde Srbije, i ono je demantovalo da njegova smrt ima veze sa lošim postupanjem prema njemu.

Kako piše RSE, mediji na Kosovu su poslednjih dana preneli da su članovi porodice preminulog izrazili sumnju da je Zumberi, star 28 godina, možda ubijen zbog nekoliko tetovaža na telu, poput onih sa likom Adema Jašarija, ubijenog od strane srpskih snaga tokom rata na Kosovu 1998. godine, kao i orla i amblema Oslobodilačke vojske Kosova.

Ministarstvo pravde Srbije saopštilo je da je Zumberi bio od 3. februara 2022. godine na izdržavanju kazne zatvora u Sremskoj Mitrovici u Srbiji, u trajanju od tri godine i osam meseci, zbog krivičnog dela neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Kako navodi RSE, iz srpskog ministarstva je rečeno da je Zumberi prilikom privođenja izjavio da se leči od „određene vrste bolesti“, ali da zbog Zakona o ličnim podacima i zaštiti i Zakona o zdravstvenoj zaštiti nije moguće precizirati o kakvoj je bolesti reč.

Ministarstvo je saopštilo i da Zumberi kod sebe nije imao medicinsku dokumentaciju, ali da je više puta pregledan kod lekara i da je, na osnovu njegovog stanja, dobio adekvatnu terapiju.

Srpsko ministarstvo je saopštilo da je imao „potpunu medicinsku negu“ i „redovne preglede“.

Kako se dalje navodi, Zumberi je tokom izdržavanja kazne više puta upućivan u specijalnu zatvorsku bolnicu u Beogradu.

Rečeno je da je u nekoliko navrata odbijao lekove i hranu i da je poslednji put u ovoj specijalnoj bolnici boravio od 28. jula do 17. septembra 2022. godine, a da je nakon ovog perioda vraćen u zatvor u Sremskoj Mitrovici sa uputstvima za terapiju i dalje lečenje, što je „ovaj osuđenik odlučno odbio“, navodi RSE.

„Sa osuđenikom je više puta razgovarano da odbijanjem terapije namerno ugrožava svoje zdravlje“, kaže se u pisanoj izjavi ministarstva pravde Srbije za RSE.

Kako se dalje navodi, lekar je Zumberija zatekao mrtvog 27. novembra u 07.15 časova u njegovom krevetu u zatvoru u Sremskoj Mitrovici.

Ministarstvo spoljnih poslova Norveške izjavilo je kosovskoj redakciji RSE da je obavešteno o smrti Zumberija u zatvoru u Srbiji, ali je dodalo da „sva pitanja o okolnostima smrti treba da se upute srpskim vlastima“.

Ministarstvo spoljnih poslova i dijaspore na Kosovu izjavilo je za istu tu redakciju da je od Kancelarije za vezu Srbije na Kosovu zatražilo informacije o okolnostima Zumberijeve smrti.

„Do sada nam nisu dali nikakve informacije koje bi potvrdile slučaj“, navelo je kosovsko ministarstvo a prenosi RSE.

O ovom slučaju, kako je saopštilo ministarstvo pravde Srbije, obaveštena je i srpska policija, koja je obavila uviđaj i obavestila Više javno tužilaštvo u Sremskoj Mitrovici.

Tužilaštvo je naložio obdukciju tela u Institutu za sudsku medicinu u Novom Sadu. Nalaz obdukcije dostavljen je tužilaštvu, ali nije javno poznat.

Pravni zastupnik, kao i ambasada Kraljevine Norveške u Srbiji, obavešteni su o Zumberovoj smrti. Njegovo telo porodica je primila 6. decembra, navelo je ministarstvo pravde Srbije.

Rođaci preminulog rekli su da im nije data prilika da se sretnu ili kontaktiraju Zumberija. Ali, srpsko ministarstvo je izjavilo da odbacuje „sve laži koje pojedinci preko društvenih mreža šire o ovom slučaju“.

Dodaje se i da su Zumberija posećivali i predstavnici ambasade Norveške u Beogradu, kao i njegov otac. Kako se navodi, ambasadi se zatvor obratio zbog, kako se objašnjava, pružanja psihosocijalne pomoći zatvoreniku, jer je on odbijao da komunicira sa zaposlenima u ustanovi, kao i sa lekarom i drugima.

U kancelariji Ombudsmana Srbije za RSE je rečeno da se Zumberi nije obraćao za pomoć toj instituciji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar