U trendu

Ministarstvo vratilo Kosovo i Metohiju u Zakon o kulturnom nasledju

Ministarstvo kulture dostavilo je Skupštini Srbije novi predlog Zakona o kulturnom nasledju koji se odnosi na nematerijalno kulturno nasledje i materijalna kulturna dobra koja se nalaze na teritoriji Republike Srbije uključujući i Autonomnu pokrajinu Kosovo i Metohiju, rečeno je Beti u republičkom parlamentu.

Pre desetak dana Ministarstvo kulture je bilo dostavilo Skupštini Srbije predlog Zakona o kulturnom nasledju bez pominjanja kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji, što je izazvalo negativne reakcije i zabrinutost u javnosti.

Stranka slobode i pravde (SSP) je prva ukazala da se u predlogu zakona uopšte ne pominje Kosovo i Metohija, dok se Autonomna pokrajina Vojvodina pominjala šest puta.

Iz te stranke su istakli da je predlog Zakona o kulturnom nasledju „samo još jedan u nizu dokaza kakva je stvarno priroda režima koji se hvali patriotizmom, a sve druge proglašava izdajnicima“.

Narodna stranka (NS) je zatražila da sporni predlog zakona bude povučen iz skupštinske procedure.

„Posledice usvajanja tog akta biće pogubne za buduću zaštitu ugrožene kulturne baštine na Kosovu i Metohiji“, upozorila je NS.

Nakon reakcija SSP, NS i brojnih poslenika kulture, Ministarstvo kulture je odlučilo da u predlog Zakona o kulturnom nasledju ubaci i Kosovo i Metohiju.

Na Kosovu i Metohiji se nalazi najznačajnija srpska kulturna i istorijska baština, a pod zaštitom UNESKO nalaze se srednjovekovni manastiri: Visoki Dečani, Pećka patrijaršija, Gračanica i Bogorodica Ljeviška.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar