U trendu

Ministarstvo za rad: Novi zakon o bezbednosti na radu u skupštinskoj proceduri

Ministarstvo za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja saopštilo je danas, povodom navoda Političke platforme Solidarnost da treba doneti novi Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, da je novi predlog zakona koji je usvojila Vlada Srbije trenutno u skupštinskoj proceduri.

Ministarstvo je istaklo da su nova zakonska rešenja predložena u cilju veće zaštite zaposlenih, a novina u odnosu na važeći zakon je obaveza poslodavca da zaposlenog na njegov zahtev uputi na lekarski pregled koji odgovara rizicima na radnom mestu i da izda dozvolu za rad zbog veće zaštite kod visokorizičnih poslova.

Propisana je i veća nadležnost inspektora rada da zabrani rad na privremenim ili pokretnim gradilištima na tri, odnosno 15 ili 30 dana u zavisnosti koliko puta je utvrđeno ugrožavanje bezbednosti i zdravlja na radu na gradilištu, i kada utvrdi da su neposredno ugroženi bezbednost i zdravlje zaposlenog, objašnjeno je iz ministarstva.

U saopštenju ministarstva navedeno je da je inspektor rada dužan da zabranu rada javno istakne na gradilištu, a da su maksimalne kazne za poslodavce povećane sa 1.000.000 na 2.000.000 dinara.

Predloženo je i da se uvede jedinstveni registar koji će obezbediti elektronsku prijavu povreda na radu, smanjenje troškova, uštedu vremena za poslodavce, ubrzavanje procesa ostvarivanja prava, sistematsku obradu i analiziranje podataka.

Ministarstvo za rad tvrdi da vodi brigu o svim zaposlenima, na šta ukazuju i podaci o inspekcijskim nadzorima u 2022.godini, kada su inspektori zbog utvrđenih nezakonitosti podneli 3.994 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, dok su prošle godine poslodavci ukupno kažnjeni iznosom od 184.815.380 dinara, a podnete su i 52 krivične prijave.

Politička platforma Solidarnost zatražila je danas da se ministar rada Nikola Selaković oglasi o nekoliko smrtnih slučajeva radnika u Srbiji koji se dovode u vezu sa teškim uslovima za rad, i ukazala da Zakon o radu, usvojen 2014, dozvoljava nehuman tretman radnika, odnosno da ljudi rade i po 60 sati nedeljno više sedmica u nizu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.