U trendu

Ministri evrozone o Grčkoj

Ministri finansija država Evropske unije članica zone evra danas su u Briselu počeli raspravu o dopunama ponude za pomoć Grčkoj ali i “planu B” za grčku krizu, ako vlada u Atini ne plati dospele dugove do 30.juna i bankrotira, a jedna od glavnih mera će biti obustava prometa kapitala i bankarskih isplata u Grčkoj.

Sastanak, na kojem učestvuje i grčki ministar Janis Varufakis,  je zakazan pre nego što je prošle noći vlada u Atini sazvala referendum o ponudi poverilaca, Evropske komisije(EK), Evropske centralne banke (ECB) i Međunarodnog monetarnog fonda(MMF), Grčkoj za reforme, dalje smanjenje državnih troškova, kao uslov za nastavak finansijske pomoći od 18 milijardi evra.

Biće razmotreno i kako otkloniti štetne posledice,  za tržišta i berze ostalih 18 država evrozone ukoliko Grčka obustavi plaćanja i verovatno izađe iz zone evra.

Direktorka MMF Kristin Lagard, koja učestvuje na ovom sastanku, je ponovila stav da Grčka, isto kao i druge članice evrozone koje su u teškoćama, mora stabilizovati budžetske i javne troškove i sprovesti strukturne reforme da bi povratila postojan ekonomski rast i socijalnu ravnotežu.

Vlada u Atini je dosad ocenjivala stavove MMF u pregovorima kao posebno oštre  i neprivatljive za prekid sa “stezanjem kaiša”,  koje  pogađa najviše široke slojeve grckog stanovništva.

Španski ministar Luis Gindos je izjavio dolazeći na sastanak da je sazivanje referenduma veoma otežalo izglede za nagodbu i da je “plan B” sad sve bliži, dok je slovenački ministar  Dušan Mramor rekao da su neznatni izgledi za konačnu nagodbu s Grčkom i da se zato mora razmotriti ranije pripremljen “plan B”.

Evropski komesar za ekonomiju Pjer Moskovisi je rekao novinarima da cilj i dalje jeste da Grčka ostane u evrozoni  i da razlike između ponude EU i Međunarodnog monetarnog fonda(MMF) “izgledaju dosta ograničene”.  

Grčka vlada je ocenila da predlozi poverilaca predstavljaju “ultimatum i ucenu” i za iduću nedelju sazvala referendum o ponudi poverilaca za nastavak finansijske pomoći Grčkoj, ali su  neki ministri članica evrozone dolazeći na sastanak u Brisel stavili do znanja da u Atini sazvani referendum ne može zaustaviti bankrot Grčke, ako ona 30.juna ne plati ratu kredita od 1,6 milijardi evra MMF-u.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Fransoa Oland bi večeras trebalo telefonom da još jednom razgovaraju s grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom u pokušaju da otklone  prepreke za dogovor.

Potpredsednik grčke vlade Janis Dragasakis danas u Frankfurtu treba da s guvernerom Evropske centralne banke Mariom Dragijem razmotri da li ECB može nastaviti da iz mehanizma hitne podrške evrozoni I dalje dostavlja sredstva za održanje likvidnosti grčkih banaka, iz kojih su poslednjih dana povučeni ulozi od više milijardi evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar