U trendu

Ministri policija Srbije i Crne Gore u Beogradu o saradnji

Ministri unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore Nebojša Stefanović i Mevludin Nuhodžić ocenili su danas u Beogradu da policije dve države, jačanjem operativne saradnje mogu da suzbiju sve vidove kriminala.

Stefanović je istakao da je saradnja dva MUP-a  izuzetno dobra i da postoji svakodnevna razmena informacija. saopštio je MUP Srbije.

Dodao je da je to usmereno na suprotstavljanje organizovanom kriminalu, švercu oružja i narkotika…“ali i na to da se ne dogodi bilo kakvo ekstremističko i terorističko organizovanje na teritoriji dve države“.

Stefanović je naveo i da „ovakva vrsta saradnje pokazuje iskrenost u nameri da se u potpunosti i snažno suprotstavimo organizovanom kriminalu i da kriminalci shvate da nigde nisu bezbedni“.

„Zaključili smo da samo sinhronizovanim delovanjem, čvrstom rukom i potpunim pritiskom na kriminalne klanove, poput škaljarskog ili kavačkog, koji deluju na teritoriji Srbije i Crne Gore, možemo da ih suzbijemo“, rekao je on.

Dodao je da je bilo reči i o formiranju zajedničkih istražnih timova koji bi radili na konkretnim krivičnim delima, navodi se u saopštenju.

„Nastavićemo da razmenjujemo sve vrste informacija i da kroz blisku saradnju dve kriminalističke policije pokažemo organizovanom kriminalu da neće biti tolerisan bilo gde u Srbiji i Crnoj Gori“, rekao je srpski ministar.

Stefanović je rekao da je sa crnogorskim kolegom razgovarao o merama koje mogu zajednički da preuzmu u efikasnom suprotstavaljnju ilegalnim migracijama.

Osvrnuo se i na nedavano potpisani Sporazum o saradnji dve policije u turističkoj sezoni, na osnovu koga srpski policajci od 1. juna patroliraju zajedno sa crnogorskim kolegama na primorju.

Dodao je da je na sastanku razmatrana i mogućnost da, u zimskom periodu, Crna Gora uputi jedan broj policajaca u Srbiju.

Stefanović i Nuhodžić razgovarali su i o medjusobnoj podršci u oblasti evropskih integracija, ali i o ulozi policije u obezbedjivanju stabilnosti i kapitalnih  infrastruktura.

„Za izgradnju puteva koji povezuju zemlje i omogućavaju brži transport i privlačenje investicija ključna stvar je osuguravanje bezbednosti i tu policija ima odlučujuću ulogu“, naglasio je on

 Nuhodžić je istakao da Srbiju i Crnu Goru ugrožavaju „isti ili slični bezbednosni izazovi – transnacionalni organizovani kriminal, nelegalne migracije i pretnje od terorizma“.

„Zemlja koliko god bila snažna i jaka vrlo teško se može sama uspešno suprostaviti ovim  globalnim pretnjama i izazovima“, rekao je Nuhodžić.

Prema njegovim rečima, da bi organizovanom kriminalu i kriminalcima pokazali da su Srbija i Crna Gora jače od njih, neophodna je svakodnevna razmena informacija.

On je dodao da je na sastanku zaključeno da treba nastaviti sa jačanjem policijske saradnje dve države, koja je dobra i koja je na uzlaznoj putanji.

„Razgovarali smo o mogućnosti formiranja stalnih istražnih timova koji bi se posebno bavili organizovanim kriminalnim grupama, koje najviše ugrožavaju Srbiju i Crnu Goru“, rekao je Nuhodžić.

Precizirao je da bi ti timovi trebali da budu  sastavljeni od predstavnika policije, tužilaštava i drugih bezbednosnih službi.

Govoreći o ekonomskoj sradnji dve države, ministar Nuhodžić je istakao  da je Crna Gora prepoznaje pozitivan odnos Vlade Srbije.

„Posebno se radujemo i prijateljski doživaljavamo ideje vezane za putnu infrastrukturu, odnosno gradnju auto–puta koji bi spojio Crnu Goru i Srbiju“, rekao je Nuhodžić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.