U trendu

Ministri Srbije i Velike Britanije razgovarali o Sporazumu o partnerstvu,trgovini i saradnji (VIDEO)

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije, Tatjana Matić i ministar Velike Britanije za izvoz, Grejem Stjuart, razgovarali su danas u Beogradu o budućem Sporazumu o partnerstvu, trgovini i saradnji kojim se definišu budući trgovinski odnosi.

Ministarstvo trgovine Srbije je saopštilo da raniji Sporazum EU-Srbija o stabilizaciji i pridruživanju više nije pravni osnov za regulisanje bilateralne trgovine Srbije i Velike Britanije jer je ona 1. januara napustila EU.

Zato su se danas ministri saglasili da budući Sporazum o partnerstvu, trgovini i saradnji treba da „u najširem opsegu obezbedi kontinuitet saradnje dve zemlje, kako u političkom, tako i u ekonomskom delu“.

Matić je podsetila na značaj očuvanja uspostavljenog nivoa saradnje u svim oblastima i navela da je bilateralna robna razmena duplirana u proteklih deset godina i od 2017. godišnje premašuje pola milijarde evra.

Stjuart je istakao da mu je „velika čast što je prvi britanski ministar za trgovinu koji u ovom veku dolazi u Srbiju“, piše u saopštenju i da su dve države „na pragu potpisivanja sporazuma koji će ojačati naše partnerstvo i unaprediti trgovinske odnose“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar