U trendu

Miroslav Aleksić u Šapcu: Poljoprivreda da bude iskorišćeni resurs, a ne propuštena šansa

Kandidat za poslanika na listi „Ujedinjeni za pobedu Srbije“ Miroslav Aleksić izjavio je danas da će napraviti potpuni zaokret u podsticajnoj politici u poljoprivredi i da će usmeriti subvencije na mala poljoprivredna porodična gazdinstva koja obradjuju do pet hektara zemlje i čine 80 odsto svih gazdinstava u Srbiji.

Kako je saopštila Narodna stranka čiji je Aleksić potpredsednik, on je kazao da poljoprivreda sa preradjivačkom industrijom hrane u BDP-u Srbije učestvuje sa 30 odsto, a od poljoprivrede živi milion i po ljudi – što, kako navodi, potvrdjuje da su mala poljoprivredna porodična gazdinstva najveći poslodavac u Srbiji.

„Garantujemo da ćemo 200 miliona evra, koliko vlast godišnje daje stranim firmama, usmeriti na domaću privredu i poljoprivredu“, kazao je Aleksić i dodao da će oni u poljoprivredi napraviti potpuni zaokret i novu strategiju koja će omogućiti da poljoprivreda bude iskorišćeni resurs a ne propuštena šansa.

On je u Šapcu rekao da je to grad koji bi trebalo da bude poznat po vrednim i uspešnim ratarima, voćarima, povrtarima i stočarima, ali da je danas „najpoznatiji po batinašima sa motkama i čekićima“, koji državnim službenim automobilima napadaju i tuku gradjane koji sa pravom protestuju protiv vlasti.

„Tuku gradjane koji se bune zbog malih subvencija, koje je vlast smanjila sa 14.000 dinara po hektaru na 4.000 dinara. Bune se protiv najskupljeg dizel goriva za poljoprivrednike u Evropi, jer država od svakog litra nafte uzme 91 dinar. Bune se jer je veštačko djubrivo poskupelo 300 odsto za godinu dana. Bune se zato što podsticaji za poljoprivredu kasne tri godine“, rekao je Aleksić u razgovoru sa Šapčanima.

Aleksić je pozvao poljoprivrednike da ne nasedaju na laži da će im sadašnja vlast nešto obezbediti posle izbora jer, kako tvrdi, naprednjački režim nikoga nije lagao više od poljoprivrednika.

„Vlast je imala deset godina da ispuni svoja obećanja, koja su sva bila lažna. Sada više nema vremena za čekanje, jer su Srbiji hitno potrebne promene iz korena“, rekao je

U saopštenju Narodne stranke navodi se da se Aleksić bavi poljoprivredom u Trsteniku, a gradjanima u Šapcu je obećao da će kao poljoprivrednik u parlamentu biti predstavnik poljoprivrednih proizvodjača i da će tražiti „hitno ukidanje akciza na dizel za poljoprivrednike“.

On je dodao da deo budžeta za poljoprivredu mora činiti i „krizni budžet“ iz kojeg će se obezbedjivati zaštitne cene strateških poljoprivrednih proizvoda.

„Napravićemo potpuni zaokret u podsticajnoj politici u poljoprivredi i usmerićemo subvencije na mala poljoprivredna porodična gazdinstva koja obradjuju do pet hektara zemlje i koja čine 80 odsto svih gazdinstava u Srbiji“, rekao je Aleksić.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.