U trendu

Miščević: I demokratija i ekonomija važni za članstvo Srbije u EU

Ministarka za evropske integracije Srbije Tanja Miščević izjavila je danas da su stabilne demokratske institucije jedan od kriterijuma za članstvo u Evropskoj uniji, koje su ujedno prvi i najvažniji element u tom procesu.

Miščević je, na otvaranju prvog Regionalnog „Info dana” Evropskog saveta za inovacije (EIC), na kome su startapovima predstavljene mogućnosti finansiranja i program „Akcelerator”, istakla da je drugi kriterijum ekonomski.

Prema njenim rečima, ovaj kriterijum podrazumeva da zemlja koja želi da postane deo EU treba da dokaže da ima tržište koje je zasnovano na pravilima konkurentnosti i kompetentnosti, objavljeno je na sajtu Vlade Srbije.

Ministarka je ukazala na značaj evropskih integracija za prosperitet Srbije, dodavši da Srbija sa Delegacijom EU radi na uspostavljanju dobrog partnerstva.

„Kada smo danas diskutovali o potencijalima koje EIC omogućava istraživačima, inovatorima i manjim kompanijama, u stvari smo pričali o pripremi Srbije da postane punopravni član EU“, rekla je Miščević,

Navela je da će Srbija težiti da uspostavi i srpski inovacioni fond.

Događaj je organizovala Privredna komora Srbije, u saradnji sa EIC i EISMEA i uz podršku konzorcijuma Evropske mreže preduzetništva iz Jugoistočne Evrope.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.